Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 09:17 |

Predavanja i izložba plakata u okviru akcije 'Stop karcinomu grlića maternice'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Studenti pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u saradnji s upravom fakulteta i Univerziteta, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Muzejom Grada Zenice, povodom obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice, organizuju zdravstveno-umjetnički performans - izložbu pod nazivom “Umjetnošću protiv raka grlića maternice”.

Tim povodom bit će održana predavanja učenicama srednjih škola s područja Grada Zenice te priređena izložba plakata i vizuelnih poruka u prostorijama Muzeja Grada Zenice, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

 Rukovoditeljica odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) dr. Elma Kuduzović, istakla je da se Institut trudi kontinuirano i tokom cijele godine provodi promotivne i edukativne aktivnosti na skretanju pažnje na potrebu prevencije karcinoma grlića materince.

 - Početkom ove godine smo se uključili u društvu s našim studentima - budućim ljekarima, u ovu kampanju. Ono što želimo istaći da, iako pandemija COVID-19 nosi svoj rizik i iziskuje visok stepen odgovornosti svakog od nas, ono što zaista ne možemo i ne smijemo zanemariti jeste naše zdravlje, pri tom mislim na redovni pregled, uključujući i ginekološki, tako da apelujemo, na sve žene i naravno naše sve zdravstvene ustanove da poštujući i provodeći nužne epidemiološke mjere, tokom ove godine, odnosno barem jednom u godini obavezno urade PAPA test, istakla je Kuduzović.

Studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Zenici Belma Jaganjac, istakla je da je akcenat djelovanja kampanje "STOP karcinomu grlića materince" na prevenciji, te da se prvi put zajedno pojavljuju u istoj aktivnosti studenti iz Tuzle, Zenice, Mostara i Sarajeva.

 Gotovo sve smrti od ovog karcinoma su mogle biti spriječene, a otkrivene bolesti usporene ili zaustavljene, da su testovi provedeni na vrijeme, u najranijoj fazi bolesti. Najmlađa pacijentica lani je imala 37 godina, što je još jedan alarm da se što prije krene s kontrolnim pregledima.

Kako ističu stručnjaci, proces od najranije moguće otkrivenih anomalija, do fatalnog ishoda je uglavnom deset ili više godina, što znači da postoji dovoljno vremena da se bolest otkrije, liječi i izliječi.

 Šefica katedre za ginekologiju i akušerstvo Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Dženita Ljuca, je održala predavanje učenicama srednjih škola, kazavši im da je kasno kad se pojave prvi simptomi, jer se oni kod ove bolesti pojavljuju kad je ona već u poodmakloj fazi.

- Statistički 550 do 560 je novooboljelih pacijentica u godini. Svaki dan, praktično jedna žena oboli, a svaki treći dan jedna žena umre, nečujno, u BiH. U 2019. smo u Federaciji imali 65 umrlih žena koje su se sigurno mogle spasiti, da je bilo pregleda i PAPA testova. Mnogo žena ne zna da trenutno ima kancer i mnogo njih bi trebalo pod hitno da obave pregled, odu ginekologu ili počnu liječenje. To je jednostavan i bezbolan test, moramo razbiti tabu, reći ženama da urade nešto za sebe i za svoju porodicu, istakla je dr. Ljuca.

Predavanja za učenice zeničkih srednjih škola se do petka održavaju u Muzeju grada Zenica, gdje je i postavljena izložba plakata, saopćio je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo