Bosna i Hercegovina     | 27.01.2021. 08:41 |

IGK traži nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH

FENA Saopćenje

HAMILTON/SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku u kome se traži nametanje zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

U pismu podsjećaju da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija označila 27. januar Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta, te ukazuju na taj poseban dan kao važan podsjetnik na univerzalno proučavanje holokausta i genocida, jedinstvenog zla koje ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu, saopćeno je iz IGK-a.

- Značaj proučavanja holokausta i genocida je bila podsticajna snaga Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Jedan od prvih i danas u višestrukom smislu najvažnijih dokumenata međunarodne zajednice, utjelovljene u Ujedinjenim nacijama je Konvencija o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, koja spada u korpus najznačajnijih međunarodno-pravnih dokumenata, u tekovine ljudske civilizacije, kao rezultat iskustva međunarodne zajednice iz Holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu – stoji u pismu.

Bosna i Hercegovina je, kako dodaju, višestruko historijsko svjedočanstvo da je dvadeseto stoljeće, stoljeće genocida. Genocid u BiH je obilježila monstruozna neljudska težnja da se istrijebe cijela bošnjačka etnička i vjerska grupa, da joj se onemogući biološki, kulturni, socijalni i ekološki opstanak.

- Iz holokausta čovječanstvo još ima mogućnost izvući historijsku pouku i poruku mada je bosanski genocid pokazao ogromno negativno iskustvo. Danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o holokaustu, ali i bosanskom genocidu što zahtijeva od vas nametanje zakona o zabrani negiranja bosanskog genocida. Kao autoritet međunarodne zajednice imate dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova – navode iz IGK.

Napominju da negiranje genocida, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca predstavlja kršenje Dejtonsklog sporazuma, Ustava BiH, ali i svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija i Evropske unije.

Međunarodna zajednica je, kako dodaju iz IGK, doživjela jedan od najvećih poraza u BiH jer genocid u BiH predstavlja konačan dokaz ljudske destrukcije i definitivno sramotan poraz ljudskog, civilizacijskog, evropskog i svjetskog morala, poraz ljudskih prava i sloboda, poraz čovjeka i civilizacije, potonuće ljudskog uma.

- Dan sjećanja na holokaust je prilika da poduzmete aktivnosti koje su usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netrpeljivost, nasilje i strah. Stoga, povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, IGK uime Građanske inicijative “KLUB 100 – PLUS”, koju za sada čini 131 bosanskohercegovački građanin i prijatelj iz 27 zemalja vas poziva da nametanjem zakona kojim bi se zabranilo negiranje genocida, bosanskohercegovačku državu uključite u svjetsku borbu protiv zaborava nedužnih žrtava i tako date nadu da se ovakvi zločini više nikada i nigdje neće dogoditi – navodi direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada Emir Ramić u pismu upućenom visokom predstavniku.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'