Svijet     | 26.01.2021. 17:00 |

Kremlj - Snažni napori potrebni za produženje sporazuma Novi START

FENA Internet

MOSKVA, 26. januara (FENA) - Snažni napori Rusije i Sjedinjenih Država potrebni su za postizanje dogovora o produženju postojećeg sporazuma Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja koji bi trebao isteći narednog mjeseca, saopćio je Kremlj u utorak.

Novi START (Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja), koji je potpisan u 2010. i trebao bi isteći 5. februara, limitira brojeve strateških nuklearnih bojevih glava, projektila i bombardera koje Rusija i Sjedinjene Države mogu razmjestiti.

Nepostizanje dogovora o produženju sporazuma Novi START moglo bi podstaknuti eventualnu utrku u naoružanju i pojačati napetosti između Moskve i Washingtona, upozoravaju vojni eksperti.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Moskva i Washington intenziviraju napore na produženju sporazuma jer se njegov istek rapidno primiče.

- Snažni napori su neophodni da se osigura produženje. Ono je u interesu obje zemlje, kao i cijelog svijeta - izjavio je Peskov na telekonferenciji za novinare.

Peskov je dao te izjave dan nakon što je Nikolaj Petrušev, sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, telefonski raspravljao o produženju sporazuma s novim američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnosto Jakeom Sullivanom.

Bijela kuća je saopćila u prošloj sedmici da će predsjednik Joe Biden zatražiti petogodišnje produženje sporazuma Novi START, posljednjeg velikog pakta o nuklearnom naoružanju između Sjedinjenih Država i Rusije.

Kremlj je saopćio da će pozdraviti napore Bidenove administracije na produženju sporazuma, porenosi Reuters.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana