Bosna i Hercegovina     | 26.01.2021. 16:57 |

Potpisan Sporazum o saradnji Vlade USK i organizacija civilnog društva

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 26. januara (FENA) - Predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona (USK) i organizacija civilnog društva potpisali su danas Sporazum o saradnji u okviru projekta "Evropska unija za civilno društvo".

Cilj je jačanje saradnje i prevazilaženje postojećih barijera između javnog i civilnog sektora, ali i podrška efikasnijoj primjeni javnih politika u ovom kantonu.

-Ovo je projekat tehničke asistencije svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, upravo u oblasti jačanja saradnje sa organizacijama civilnog društva. Projekat odgovara na iskazane potrebe obje strane, jer je prilikom donošenja nekog zakona, propisa ili akta  neophodno komunicirati njegov sadržaj sa korisnicima, odnosno građanima. Želimo u okviru ovog projekta kreirati i online alat putem kojeg će organizacije civilnog društva u budućnosti moći aplicirati za sredstva i projekte Vlade Unsko-sanskog kantona, čime ćemo ukloniti potrebu za prikupljanjem gomile papira - kazao je koordinator projekta Igor Stojanović.

Naglašeno je kako se potpisivanjem ovog sporazuma omogućila implementacija mehanizama za uključivanje nevladinog sektora u procese odlučivanja, predviđenih zakonskim rješenjima.

"Organizacije civilnog društva uvijek su najbolji korektiv vlasti. Naša je namjera da sarađujemo, isključivo u korist kreiranja boljih javnih politika. Prema godišnjem izvještaju o napretku BiH ka Evropskoj uniji, institucije su u obavezi da na transparentan način uključe građane u proces donošenja odluka, što dovoljno govori o važnosti ovog projekta i sporazuma - izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Predstavnici organizacija civilnog društva ubijeđeni su kako će ovim projektom osnažiti saradnju, ali i dobiti značajniju podršku svih nivoa vlasti u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!