Kultura     | 26.01.2021. 15:33 |

Bukurešt - Ambasador Ćeranić s predsjednikom Senata Politehničkog univerziteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Rumuniji Slaviša Ćeranić sastao se danas, 26. januara, s predsjednikom Senata Politehničkog univerziteta u Bukureštu prof. dr. Tudorom Prisekarom. Tom je prilikom predsjednik Senata potpisao Memorandum o saradnji između Politehničkog univerziteta u Bukureštu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čime je Memorandum i zaključen.

Naime, prethodno je u BiH Memorandum potpisao rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr. Milan Kulić. Dokument je potom uz podršku Ambasade BiH u Bukureštu danas dostavljen na potpis rumunskoj strani.

Memorandum o saradnji dat će značajan doprinos unaprjeđenju međunarodne saradnje između Politehničkog univerziteta u Bukureštu i Univerziteta u Istočnom Sarajevu kroz podršku obrazovnim procesima, implementaciju zajedničkih projekata, učešće u naučno-istraživačkom radu, razmjenu studenata i druge aktivnosti od zajedničkog interesa.

Politehnički univerzitet u Bukureštu je najstarija visokoškolska ustanova za tehničke nauke u Rumuniji i jedan je od najprestižnijih univerziteta u Rumuniji, pa i šire. U okviru Univerziteta danas se nalazi 15 fakulteta i državna je institucija koja je osnovana kao prva tehnička škola davne 1818. godine.

Ovom prilikom ambasador Ćeranić uručio je predsjedniku Senata Politehničkog univerziteta roman našeg nobelovca „Na Drini ćuprija“ s prevodom na rumunski jezik, saopćeno je iz       Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana