Bosna i Hercegovina     | 26.01.2021. 15:23 |

Džaferović: Žrtve obavezuju narode širom svijeta da čuvamo sjećanje na istinu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović povodom Međunarodnog dana sjećanja na holokaust uputio je pismo predsjedniku Svjetskog jevrejskog kongresa Ronaldu Lauderu, istaknuvši da Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji se obilježava svakog 27. januara u znak sjećanja na ulazak trupa Crvene armije u Auschwitz i oslobođenje preživjelih logoraša, predstavlja priliku da obnovimo sjećanje na žrtve zločina jedinstvenog u historiji čovječanstva.  

- Prisustvujući prošlogodišnjoj, 75. komemoraciji u memorijalnom kompleksu, koji se nalazi na prostoru nekadašnjeg koncentracionog logora Auschwitz, bio sam duboko potresen svjedočanstvima preživjelih žrtava o zastrašujućim monstruoznostima i egzekucijama neusporedivih proporcija koje su izvršili nacistički zločinci. Snaga kojom su preživjele žrtve čuvale sjećanje na patnju, svjedočeći u svoje, ali i u ime svih onih koji nisu dočekali slobodu, obavezuje sve narode širom svijeta da čuvamo sjećanje na istinu i podsjećamo šta se zbiva kada se mračna sjena zla nadvije nad bespomoćnim ljudskim bićima - istakao je Džaferović u pismu. 

Sedamdeset i šest godina poslije, kako je dodao, možemo samo osjećati nadu da će se čovječanstvo iskupiti kroz refleksiju, bezrezervno poštivanje ljudskog života i djelotvorne napore da se zlo genocida konačno zaustavi jednom zasvagda. 

- Dopustite mi da Vam se ovom prilikom zahvalim za podršku koju Svjetski jevrejski kongres  kontinuirano daje preživjelim i porodicama Bošnjaka ubijenih u genocidu u Srebrenici, sa ciljem očuvanja istine i dostizanja pravde - naveo je Džaferović u pismu upućenom Lauderu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom