Bosna i Hercegovina     | 26.01.2021. 14:38 |

Predstavnički dom FBiH odbio prijedlog Čengića u vezi nabavke vakcina

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, većinu glasova nije dobio predloženi zaključak zastupnika Irfana Čengića da vakcine protiv Covida-19 koje će biti u primjeni u Federaciji BiH, a nabavljane posredstvom Vlade odnosno Federalnog ministarstva zdravstva, moraju biti registrirane od Evropske agencije za lijekove.

Čengić je taj zaključak predlagao kao mogući epilog dugotrajne zastupničke rasprave na sjednici povodom Informacije Vlade FBiH o posljedicama pandemije Covida-19 u tom entitetu. Informacija se odnosi ne samo na zdravstveni, već i na fiskalni, poljoprivredni, turistički i druge sektore.

Zastupnici koji su se javili za riječ skoncentrirali su se uglavnom na zdravstveni segment i uz mnoge druge optužbe na račun vlasti i drugih odgovornih za borbu protiv pandemijom, posebno istaknuli da Vladina informacija ne sadrži odgovor na najvažnije pitanje u ovom trenutku - kada će početi vakcinacija stanovništva odnosno kada će biti dopremljene prve vakcine.

Među drugim primjedbama, govornici su naveli da je u Federaciji BiH evidentirana velika stopa smrtnosti, da se i ne zna kada će biti nabavljena vakcina, te su ocijenili da je odgovor na pandemiju loš za razliku od susjednih zemalja u kojima je već počela vakcinacija stanovništva.

Odgovarajući na te i druge primjedbe, Goran Čerkez iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva kazao je, između ostalog, da je nabavka vakcina u nadležnosti državnog nivoa kao u svim drugim zemljama, pa federalni nivo ne može direktno uticati.

Dodao je da posljednje informacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje je pregovaralo s COVAX mehanizmom, govore da će prve vakcine stići početkom februara.

Inače, novac iz prošlogodišnjeg federalnog budžeta isplaćen je za nabavku naručenih prvih doza, dok je i u ovogodišnjem budžetu osiguran novac za daljnje nabavke.

Čerkez je demantirao da je odgovor na pandemiju loš i poziva se na sadašnju dosta povoljniju epidemiološku sliku postignutu i pored toga što se zdravstveni sistem bori nažalost sam s nedaćama.

Granice Bosne i Hercegovine još su otvorene za ulazak putnika iz susjednih zemalja bez PCR testa iako ima informacija da je kod nekih susjeda registrirano prisustvo novog soja smrtonosnog virusa, naveo je također Čerkez.

Ocjena iz Vladine informacije o dosta povoljnijim epidemiološkim parametrima u zadnja dva mjeseca u Federaciji BiH nije paušalna, proizilazi iz Čerkezovog odgovora na jednu od zastupničkih primjedbi.

Naprotiv, ocjene se izvode u skladu sa stvarnim stanjem na terenu, ustvrdio je Goran Čerkez član Kriznog štaba.

Negirao je i da prikazani manji broj zaraženih istovremeno znači  da je u tom periodu bilo i manje testiranja. Za smrtnost kao posljedicu pandemije Covida-19, Čerkez kaže da jeste visoka, ali da se parametri i o tome u međuvremenu smanjuju.

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je u toku.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo