Svijet     | 26.01.2021. 15:26 |

Moskva i Teheran pozvali na spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma

FENA Internet

MOSKVA, 26. januara (FENA) - Moskva i Teheran  u utorak su pozvali na spašavanje iranskog nuklearnog sporazuma, dok su šefovi njihovih diplomatija održali prve razgovore otkako je izbor Joa Bidena za američkog predsjednika povećao nade u povratak Washingtona sporazumu, prenosi AFP.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je uoči razgovora u Moskvi da je "jedna od najurgentnijih tema spašavanje Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA)".

Iranski ministar vanjskih poslova  Mohammad Javad Zarif zahvalio se Moskvi na naporima za spašavanje JCPOA, nakon američkog napuštanja sporazuma 2018. godine i na ruskoj konstruktivnoj i principijelnoj poziciji prema Sporazumu.

 Zarif je pozvao na jedinstvo Moskve i Teherana "u cilju spašavanja JCPOA od rizika i strahova koji su se pojavili nakon što su Sjedinjene Države napustile ovaj plan".

Razgovori u Moskvi uslijedili su nekoliko dana nakon što je Zarif zatražio od Sjedinjenih Država da  naprave "suštinski izbor" ukidanjem sankcija i poništenjem "propale politike" prethodne administracije, koja je zauzela tvrdolinijaški stav prema Teheranu.

On je upozorio da bi svi napori Washingtona na iznuđivanju dodatnih ustupaka na kraju završili neuspjehom.

- Iran želi nuklearni sporazum - napisao je Zarif u komentaru u magazinu Foreign Affairs.

Sporazum je najvećim dijelom propao nakon što se bivši američki predsjednik Donald Trump povukao iz njega i naredio je svojim zvaničnicima da ponovo uvedu teške kaznene mjere Teheranu u okviru politike "maksimalnog pritiska" njegove administracije.

Sporazum je postignut  2015. između Irana, Sjedinjenih Država, Kine, Rusije, Britanije, Francuske i Njemačke.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom