Svijet     | 26.01.2021. 13:40 |

Klimatska ofanziva bečke elektroprivrede 'Wien Energie'

FENA Saopćenje

BEČ, 26. januara (FENA) - Preduzeće za snabdijevanje električnom energijom "Wien Energie" donijelo je odluku da obnovi svoj cjelokupan vozni park ekološki prihvatljivim vozilima kako bi nastavilo davati doprinos u borbi za zaštitu klime, pa su za jedan sektor nabavili 48 automobila marke Kia e-Niro.

Službena vozila distribucije "Wien Energie" u prosjeku pređu 350.000 kilometara godišnje. Prelaskom na nova vozila emisija ugljen-dioksida će se smanjiti za preko 50.000 kilograma.

Često se u vezu sa električnim automobilima dovode kratke relacije i mal domet. U praksi je to u većini slučajeva zanemarivo.

- Više od 90 posto vožnji su relacije kraće od 50 kilometara. Tu distancu prosječno električno vozilo može da pređe između pet i šest puta nakon jednog potpunog punjenja. Tako se mogu obaviti i duže službene vožnje bez problema, a po povratku u firmu, ostavite e-vozilo da se napuni - objašnjava direktor Wien Energie Michael Schtrebl.

Uključujući ovu posljednju nabavku električnih automobila "Wien Energie“ posjeduje 70 električnih vozila od ukupno 100 vozila u voznom parku. Kako bi vozila bila apsolutno funkcionalna u garažama preduzeća postavljeno je skoro 70 dodatnih stanica za punjenje isključivo ekološkom strujom.

Cilj preduzeća je potpuni prelazak na električni pogon gdje god je to moguće, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo