Svijet     | 26.01.2021. 13:18 |

Ramaphosa: Vakcinski nacionalizam i gomilanje vakcina u bogatim zemljama

FENA Internet

JOHANNESBURG, 26. januara (FENA) – Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa apelovao je u utorak na globalnu solidarnost u ekonomskom oporavku od pandemije COVID-19 i uozorio je na "vakcinski nacionalizam".

Nedavno pokrenuta Afrička kontinentalna regija slobodne trgovine (AfCFTA) s 1,2 milijardom ljudi, ponudila je dobru priliku za jačanje ekonomije širom kontinenta, izjavio je  Ramaphosa tokom video obraćanja drugoga dana online zasjedanja Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

- Samo kroz multilateralnu akciju svijet može razriješiti svoje izazove - kazao je Ramaphosa, naglašavajući da će zona slobodne trgovine, koja postala operativna 1. januara, povećati trgovinu i proširiti proizvodne kapacitete širom Afrike kako bi udovoljili povećanoj potražnji.

Sudeći po analizama WEF-a, ekonomski poticaji u Africi mogli bi biti mogući, između ostalog, jačanjem infrastrukture, digitalne transformacije i novih modela finansiranja.

Predsjednik WEF Borge Brende potvrdio je da nova zona ima enormni potencijal za društveni i ekonomski razvoj Afrike.

Okončanje pandemije širom svijeta zahtijevalo bi širu saradnju na distrubiciji vakcina, što bi osiguralo da nijedna zemlja ne bude izostavljena iz tih napora, naglasio je Ramaphosa.

- Veoma smo zabrinuti vakcinskim nacionalizmom, uključujući i gomilanje vakcina u bogatim zemljama - upozorio je.

- Ljudi širom svijeta bit će sigurni od virusa tek kada sve zemlje imaju pristup vakcinama. To pogađa sviju nas - izjavio je Ramaphosa, prenosi dpa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana