Kultura     | 30.01.2021. 09:47 |

Baščaršija, Vijećnica, Begova džamija, Sinagoga, Katedrala, Saborna crkva u slikovnicama za djecu

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Po prvi put naša djeca kroz edukacione programe imaju priliku da uče o svojoj državi, gradovima, njihovom nastanku, bogatom kulturno-historijskom naslijeđu, prirodnim ljepotama i drugim zanimljivostima, kroz četiri slikovnice i bojanke "BOSNA I HERCEGOVINA", "BOSNA I HERCEGOVINA I SANDŽAK u dva izdanja i "OLIMPIJSKI GRAD SARAJEVO", kaže za Fenu autor slikovnica i bojanki Adis Tanović.

Pojašnjava da su izdanje Olimpijski grad, kao i ostale slikovnice  tekstualno prilagođena djeci i iz njih će moći da nauče brojne zanimljivosti o glavnom gradu Bosne i Hercegovine, te da boje znamenitosti poput Baščaršije, Careve i Gazi Husrev-begove džamije, Olimpijskog muzeja, Gradske vijećnice, zgrade Predsjedništva, Katedrale Srca Isusova, Saborne crkve, Sinagoge, Vječne vatre...

-U izdanju „BOSNA I HERCEGOVINA“ djeca će moći da uče o bogatom kulturno-historijskom naslijeđu naše zemlje, te da boje Sarajevo, Banja Luku, Jajce, Travnik, Tešanj, Mostar, Konjic, Stolac, Tuzlu, Gračanicu, Gradačac, Bihać, Ključ, Prijedor, Doboj, Višegrad, Goražde... Ono što je interesantno, roditelje i djecu je oduševilo to što sada djeca u Bosni i Hercegovini i dijaspori mogu da nauče nešto o npr. Starom mostu u Mostaru i pri tome da ga boje. Tu su također Ferhadija džamija u Banja Luci, kula Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu, Trg Slobode u Tuzli, Stara kamena ćuprija u Konjicu, prijedroska čaršija, most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu... - pojašnjava Tanović.

Također urađena su i dva izdanja „Gradovi u BiH i Sandžaku“, a uz već pobrojane gradove u BiH, u ovom proširenom izdanju nalaze se još Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Berane, Pljevlja, Plav, Gusinje, Bijelo Polje i Petnjica.

-Naši ljudi koji žive u dijaspori pokazali su do sada najveće interesovanje upravo prema ovom izdanju, koji je već ima i drugo prošireno izdanje - dodaje sagovornik.

Uz autora Adisa Tanovića, saradnici na projektu su njegova supruga, arhitektica Lejla Tanović, koja se pobrinula da djeca uživaju bojeći skice gradova i njihovih znamenitosti i Midhat Kasap, koji je tekstove slikovnica prilagodio djeci.

-Slikovnice i bojanke se mogu naručiti na Facebook stranici naše male porodične izdavačke kuće BOOKS & EVENTS, te kupiti na trafikama iNovina, Svjetlostkomerc i drugim knjižarama - navodi Tanović.

Na pitanje šta ga je ponukalo na ovaj izdavački projekt Tanović kaže da je nakon brojnih putovanja u zemljama gdje živi bh dijaspora, primijetio da djeca vremenom sve više tonu u asimilaciju, te da malo znaju o svojoj domovini.

-Upravo ovaj projekat je naš poklon djeci u dijasopri, kao jedan mali korak kako bi sačuvali svoju vezu sa domovinom - kaže Tanović.

Dodaje kako njegovo troje djece Nadia, Zahra i Davud sa oduševljenjem svakodnevno boje razne znamenitosti, poput Svrzine ili kuće Alije Đerzeleza u Sarajevu, Olimpijskog muzeja u Sarajevu, Prijedorske čaršije, Stare kamene ćuprije u Konjicu, Tešanjske utvrde, ali istovremeno uče kako je izgledalo Sarajevo, Banja Luka, Višegrad, Travnik, Gračanica i drugi gradovi nakon osnivanja, kako su nastajali brojni vakufi, čaršije i zanati.

Sarajlija Adis Tanović, po zanimanju diplomirani ekonomista, autor je knjige „Turistički vodič kroz Bosnu i Hercegovinu“ u tri izdanja, fotomonografije „Bosna i Hercegovina“ u pet izdanja, „Turističkog vodiča kroz Sarajevo“ u pet izdanja, „Turističkog vodiča kroz Mostar“, te knjiga „Vaš vodič kroz Tursku“, „Kako putovati Evropom“, „Rim – vječni grad“, „Islamsko kulturno naslijeđe u Evropi“ u dva izdanja i Al Andalus.

U desetogodišnjem iskustvu u radu sa dijasporom bio je organizator preko 150 manifestacija na kojima su obilježeni državni praznici, Dan nezavisnosti i Dan državnosti, godišnjica smrti rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, te promovisana brojna izdanja koja predstavljaju BiH i njen glavni grad Sarajevo.

Njegovi su prilozi objavljivani u dnevnom listu Oslobođenje, magazinu Stav, Al Jazeera Balkan, Preporodu i na brojnim portalima i televizijskim emisijama u BiH. Piše i objavljuje radove i knjige na bosanskom i engleskom jeziku. U slobodno vrijeme putuje, fotografiše, piše reportaže i tekstove o prirodnom i kulturnom naslijeđu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo