Stranačke aktivnosti     | 26.01.2021. 11:19 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Postoje pravila za izvoz krušaka u Rusiju koja su usaglasile institucije dvije zemlje. Ta pravila je neko prekršio a nemarom i neradom nadležnog ministra došli smo u situaciju da smo sada u opasnosti da izgubimo izvoz krušaka u Rusiju – istakao je Mirko Šarović, predsjednik SDS.

"BiH je u zadnjih nekoliko godina zahvaljujući Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH dobila dozvolu od EU za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, jaja, mesa u Tursku kao dugoročan aranžman, te izvoz voća u Rusiju. Sad smo u situaciji da se sve to izgubi jer jer je nemar zavladao u Savjetu ministara", kazao je Mirko Šarović.

Na pitanje zašto se to dešava, Šarović je rekao da je BiH preuzela obavezu 2019. godine da će dvije godine uzastopno vršiti analize i podnositi izvještaj o pojavi eventualne bolesti kod živine što novi saziv Savjeta minstara nije uradio.

Dodaje da je to isključiva nadležnost Ministarastva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

“MSTEO je nadležno, ali testiranja vrše entitetski nivoi. Komentar jednog držanog ministra da su “neke firme iz FBiH dobile dozvolu” je neoprostiva glupost. Kancelarija za veterinarstvo daje dozvole, da li se radi o kompaniji iz Srpca, Mostara, Banjaluke, Sarajeva, nebitno. Sve što smo stekli, sada ćemo izgubiti i trebaće nam godine da vratimo” – pojasnio je Šarović.

“Prisutan je ogroman nerad i odustvo volje da se zapne za neke stvari, nekompetentnost vodećih ljudi... Ovaj sastav Savjeta ministara je tanak, bez želje da se organizuje” – zaključio je Šarović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu