Kultura     | 26.01.2021. 09:35 |

Forto i ambasadori: Ulaganje u znanje je razvojna šansa Kantona Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto održao je odvojene sastanke s ambasadorom Slovačke Republike u Bosni i Hercegovini Martinom Kačuaom, te ambasadoricama Francuske i Slovenije u BiH Christine Toudic i Zoricom Bukinac. 

Na prvom sastanku ambasador Kačua je istakao kako želi ojačati i učiniti sadržajnijom saradnju s Kantonom Sarajevo, kroz realizaciju konkretnih projekata, posebno u oblasti ekologije i očuvanja okoliša. 

Premijer Forto je, s tim u vezi, upoznao ambasadora da će Vlada donijeti novi zakon o saobraćaju i formirati agenciju za javni prijevoz, uz definiranje svih standarda, uključujući i ekološke. 

- Namjera nam je da u saobraćaju imamo električne autobuse, te sistemski pristupimo transformaciji javnog prijevoza koja bi trebala biti okončana u naredne dvije godine - najavio je Forto. 

Tokom narednog susreta s ambasadoricom Toudic akcent je stavljen na intenzivnije učenje francuskog jezika u školama na području KS. 

Premijer Forto je podržao prijedlog ambasadorice za veću zastupljenost učenje ovog jezika u našim školama, te posebno ukazao na značaj otvaranja "Škole 42" - "École 42", koja bi funkcionirala po već poznatom francuskom modelu, jer za sada u regionu ne postoji nijedna takva škola. 

Poručio je da je ovo privatna, neprofitna škola u kojoj se stiču sva potrebna i moderna znanja, koja su neophodna budućim IT stručnjacima, a kojih zbog ubrzanog razvoja ove industrije nedostaju našem tržištu. 

- Ulaganje u znanje je razvojna šansa za Kanton Sarajevo. Prije rata, mi smo imali savremenu industriju koje, nažalost, više nema. A naša jedina šansa za oporavak je koncentracija znanja koju ćemo ponuditi Evropskoj uniji - kazao je Forto. 

Ambasadorica Toudic je pohvalila dosadašnju odličnu saradnju s Kantonom Sarajevo, te istakla kako je posebno raduje činjenica da sadašnji sastav Vlade čine četiri žene, što predstavlja snažnu i važnu poruku svim ženama. 

Na trećem, kao i na prvom sastanku, ambasadorica Bukinac navela je značaj zaštite okoliša, kroz ponovno reaktiviranje Zelenog akcionog plana (Greenest City Action Plan). Ovaj plan će uskoro, kako je najavio premijer, biti razmatran na sjednici Vlade, a potom i na Skupštini KS. 

- Vlada je na prošloj sjednici usvojila Odluku o uspostavi Centra za upravljanje kvalitetom zraka, koji će funkcionirati u okviru Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša - informirao je ambasadoricu Bukinac premijer Forto, te naglasio kako je ovoj Vladi u interesu osigurati čist zrak i zdrav okoliš građanima KS, a za što je potrebno vrijeme, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo