Bosna i Hercegovina     | 26.01.2021. 09:18 |

Prvi domaći Rječnik euroatlantskih integracija priređen i objavljen u BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26. januara (FENA) - Udruženje Centar za edukaciju Pro Educa iz Banjaluke priredilo je Rječnik euroatlantskih integracija s ciljem da doprinese boljem razumijevanju procesa integracije Bosne i Hercegovine u službi demokratizacije društva i vladavine zakona, a u okviru projekta koji je podržala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

 Saradnik Centra za edukaciju Pro Educa Igor Davidović kazao je da nije toliko neuobičajeno da građani Bosne i Hercegovine ne razumiju pojmove, pa čak ne razlikuju institucije i organe Evropske unije jer je Unija relativno mlada zajednica o kojoj dobar dio bh. građana nije učio tokom svog osnovnog, srednjeg pa čak i univerzitetskog školovanja.

- Činjenica je da nas se teme euroatlantskih integracija i te kako tiču, da očekujemo mnogo od Evropske unije, a znamo malo o tome da uz eventualne koristi i privilegije, dolaze i obaveze i odgovornosti, prvenstveno naših institucija i vlasti ali i nas građana. Stoga je i sam proces kompleksan, dugotrajan i često zbunjujući. Ovo su samo neki od motiva zbog kojih smo odlučili da približimo pojmove svima koji se s njima susreću, ili žele da ih razumiju- dodao je Davidović. 

Rječnik je dostupan svima, jednostavan za razumijevanje i može se preuzeti sa linka:

https://proeduca.net/rjecnik-euroatlantskih-integracija/, saopćeno je iz Centra za edukaciju Pro Educa. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo