Svijet     | 25.01.2021. 18:25 |

EU će se suzdržati od sankcija Rusiji ukoliko Navalni bude oslobođen

FENA Internet

BRUXELLES, 25. januara (FENA) - Evropska unija suzdržat će se od uvođenja novih sankcija ruskim pojedincima ukoliko Kremlj oslobodi prodemokratskog političara Alekseja Navalnog, saopćili su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU, šaljući šefa evropske diplomatije u Moskvu naredne sedmice.

Uprkos pozivima iz baltičkih zemalja, Italije i Rumunije za sankcije ruskim zvaničnicima, u odgovoru na pritvaranje Navalnog kada se vratio u Rusiju iz Njemačke 17. januara, Njemačka je insistirala da se Kremlju pruži više vremena.

- Danas smo se ovdje usuglasili da čekamo na sudsku odluku, da čekamo i vidimo da li će Aleksej Navalni biti slobodan nakon 30 dana. Ovo nije gotovo - izjavio je novinarima njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas nakon sastanka s kolegama iz EU.

Navalni, najugledniji kritičar ruskog predsjednika Vladimira Putina, uhapšen je i pritvoren zbog odredbi kršenja uslovne kazne nakon što se vratio u Rusiju po prvi put otkako je, kako njemački zvaničnici navode, otrovan vojnim nervnim agensom u augustu prošle godine.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell izjavio je da će otputovati u Moskvu naredne sedmice kako bi izvršio pritisak na Kremlj da oslobodi demonstrante i Navalnog.

Čelnici EU mogli bi raspravljati o narednim koracima na svom samitu planiranom za 25. i 26. mart, kazao je on, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'