Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 17:29 |

Gorušanović-Butigan: VSTVBiH je u stanju prevazići aktuelne probleme

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 25. januara (FENA) – Predsjedavajuća Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Sanela Gorušanović-Butigan kazala je danas kako vjeruje u pravosuđe, te da je i pored lošeg imidža koji ono trenutno ima u javnosti moguće napraviti pozitivne pomake.

Istovremeno, istaknula je riješenost u pogledu utvrđivanja odgovornosti onih nositelja pravosudnih funkcija koji su vlastitim (ne)radom doprinijeli aktuelnom stanju u bh. pravosuđu, izražavajući očekivanje da će VSTVBiH, nakon kadrovske popune i izbora novog rukovodstva (Predsjedništva Vijeća) biti u stanju da prevaziđe aktuelne problemime, koji su doveli do krajnje negativne percepcije u javnosti.

Svjedočeći pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, Gorušanović-Butigan potcrtala je značaj ostvarivanja pune transparentnosti u radu i dobre suradnje Vijeća sa svim pravosudnim institucijama, ali i organima i institucijama izvršne i zakonodavne vlasti, kao i organizacijama civilnog društva.

Mišljenja je da su reforme u svim segmentima koji se tiču odgovornosti, neovisnosti, unapređenja profesionalnosti i integriteta pravosudnih djelatnika neophodne, podsjećajući da je VSTV sačinio reformski program za razdoblje 2021-2023. godina, koji se, između ostalog, fokusira na ostvarivanje efikasnosti u radu, borbu protiv korupcije...

Odgovarajući na brojna pitanja članova Komisije, Gorušanović-Butigan je konstatirala kako su izostali očekivani rezultati, te da je potrebno insistirati na efikasnijem radu u datim uvjetima, ali i na izmenama i dopunama postojećih zakonskih rješenja, u prvom redu Zakona o VSTV-u BiH, uključujući oblasti imenovanja, sukob interesa članova VSTV-a, izvještaje o imovini sudija i tužilaca…

U fokusu svjedočenja našla su se pitanja primjene CMS sistema (softvera) na planu dodjele predmeta, te posebno činjenice da se taj sistem na taj način ne primjenjuje u Tužiteljstvu BiH, a ukazano je i na izostanak procesuiranja koruptivnih krivičnih djela, u vezi s čime su članovi Komisije pozvali Gorušanović-Butigan da u sklopu Vijeća utvrdi razloge za takvo (ne)postupanje.

Ona je ocijenila kako CMS sistem predstavlja veliko postignuće, koje omogućava ravnomjerno raspoređivanje/dodjelu predmeta i druge relevantne podatke, navodeći da će to pitanje biti otvoreno na sjednici VSTV-a, te da će o tome biti riječi i u direktnim razgovorima s najodgovornijima.

Predsjedavjući Privremene istražne komisije Damir Arnaut izjavio je nakon okončanja sjednice kako će upravo CMS sistem i njegova što optimalnija primjena biti i nadalje u fokusu, podsjećajući da je u ranijim svjedočenjima (svjedočenje sudije Tabakovića) bilo riječi o malverzacijama po pitanju primjene tog sistema u Brčko Distriktu BiH, te da je državno tužiteljstvo, jedino tužiteljstvo koje uopće ne primjenjuje taj sistem pri dodjeli predmeta.

Član Komisije Branislav Borenović ocijenio je kako je vrijeme da se u pravosuđu BiH otvori prostor za čestite i poštene ljude te da se taj proces mora započeti upravo u VSTV-u BiH, za što neophodan određeni stepen odlučnosti i hrabrosti.

U kontekstu loših rezultata u borbi protiv korupcije što je konstatirano i u najnovijem izvještaju OSCE-a, Borenović podsjetio na podatak da je u 19 tužilaštava u BiH u kojima rade 362 tužitelja donesena samo jedna potvrđujuća optužnica za visoku korupciju i 15 optužnica za korupciju srednjeg nivoa u 2019. godini (podaci VSTV-a).

Kako je najavljeno danas je pred spomenutom komisijom trebao svjedočiti i ministar pravde BiH Josip Grubeša, ali se on nije pojavio uz obrazloženje da to nije u mogućnosti zbog neodložnih obaveza, pa je njego saslušanje prolongirano za narednu sjednicu 2. februara.

Privremena istražna komisija usvojila je i zaključak kojim je ovlastila predsjedavajućeg Damira Arnauta da direktno stupi u kontakt sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom radi njegovog svjedočenja pred tom komisijom.

Također, usvojen je i zaključak kojim se pozivaju članovi VSTV-a Berina Alihodžić i Biljana Simeunović da, na nekoj od narednih sjednica, svjedoče pred Privremenom istražnom komisijom.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo