Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 17:26 |

Izetbegović: Nisam neprijatelj srpskom narodu, ali jesam antibošnjačkoj politici

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Navikao sam već da srbijanski i političari iz Republike Srpske, kao i dio medija, namjerno izvrću i pogrešno tumače moje izjave, u pokušaju da me predstave kao "neprijatelja srpskog naroda", napisao je danas lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović na zvaničnom Facebook profilu.

Dodao je da će očigledno isto uraditi i s njegovim posljednjim pozivom da se prestane s podrškom ksenofobnoj, šovinističkoj i retrogradnoj politici koju vodi lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, a koja je usmjerena protiv države Bosne i Hercegovine, Bošnjaka, ali i Srba koji ne podržavaju njegove stavove.

- Reakcije koje su uslijedile, imena osoba i način na koji reagiraju, potvrđuju da sam rekao istinu. Naravno da nisam neprijatelj srpskom narodu, odrastao sam sa Srbima, i neki od mojih najboljih prijatelja i bliskih saradnika su Srbi. Ne optužujem cijeli srpski narod za počinjene zločine i genocid - stava je Izetbegović.

Podvukao je da su za zločine uvijek krivi pojedinci, ali se Srbi moraju upitati, kaže, otkuda toliki broj zločinački orijentiranih pojedinaca među njima, zašto su im dopustili da urade ono što su neosporno uradili.

Smatra da je krajnje vrijeme da se srpski narod suoči sa istinom jer, počinjeni zločini nisu bili pojedinačni i na nivou incidenata, silovane su desetine hiljada Bošnjakinja i Hrvatica, nečijih kćeri i supruga, ubijene su desetine hiljada civila, Bošnjaka i Hrvata koji su prethodno prošli užasne torture u koncentracionim logorima i to su bili nečiji sinovi, braća, očevi.

- Nije neprijatelj Srbima onaj ko ih poziva da se sa ovakvim istinama suoče. Neprijatelj im je onaj ko ih drži u lažnim uvjerenjima. Svojedobno je i Milorad Dodik bio spreman govoriti bolne istine svom narodu u lice, a zatim je promijenio priču, ciljano se pretvorio u nacionalistu i šovinistu kako bi dobio većinsku podršku birača - napisao je Izetbegović.

Napominje da on nikada nije promijenio priču, bez obzira na cijenu, izvinio se za zločine koji su počinjeni nad Srbima od pojedinih pripadnika Armije RBiH, posjetio Kazane u Sarajevu, a bio je izložen medijskim napadima zbog toga.

Pozivao je Srbe da prihvate istinu, činio to u Sarajevu, ali i u zvaničnim posjetama Beogradu  najavio je da će i nastaviti da ih poziva da prestanu podržavati one koji ih drže u laži i vode u nove nesporazume i sukobe.

- Srpske lidere, a Milorada Dodika na prvom mjestu, pozivam da prizna genocid nad Bošnjacima i izvini se i uime srpskog naroda, prestane veličati presuđene ratne zločince i slaviti ih kao heroje, te da se izvini zato što je Studentski dom na Palama nazvao po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću i zato što je dodijelio odlikovanja drugim ratnim zločincima - napisao je Izetbegović.

Pozvao je i da prestane šovinistički vrijeđati Bošnjake i ostale neistomišljenike, među kojima su i Srbi koji ne podržavaju njegovu politiku, da se prestane slaviti dan kada su srpski parlamentarci odlučili da se "teritorijalno razgraniče s Bošnjacima i Hrvatima" i da omogući da Bošnjaci i Hrvati u entitetu RS imaju ista prava kao Srbi te da se Bošnjacima u entitetu RS omogući ustavno pravo na bosanski jezik.

- Da prestane voditi politiku usmjerenu protiv države Bosne i Hercegovine i počne poštovati njene institucije, prestane voditi separatističku politiku i posveti se izgradnji države i društva u kojima će se svaki čovjek bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost osjećati sigurno i ravnopravno - napisao je Bakir Izetbegović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti