Svijet     | 25.01.2021. 16:54 |

Putin nazvao proteste za Navalnog nelegalnim

FENA Internet

MOSKVA, 25. januara (FENA) - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je proteste održane tokom vikenda u kojima se tražilo oslobađanje zatočenog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog i nazvao ih opasnim i nelegalnim, dok su saveznici opozicionog političara saopćili kako planiraju održati sličan protest u nedjelju.

Policija je uhapsila više od 3.700 ljudi i koristila je silu kako bi razbila mitinge održane širom Rusije u subotu kada su deseci hiljada demonstranata ignorisali ekstremno hladno vrijeme i policijska upozorenja kako bi tražili da Navalni bude oslobođen iz zatvora u kome služi 30-dnevnu kaznu zbog kršenja odredbi uslovne kazne, što on negira.

Putin, koji odbija nazivati Navalnog po imenu, poručio je studentima u ponedjeljak da niko ne bi trebao koristiti nelegalnu protestnu akciju radi promoviranja vlastitih političkih interesa.

- Svako ima pravo da izrazi svoje stavove u okviru zakona. Sve što je van zakona nije samo kontraproduktivno nego je i opasno - izjavio je Putin.

On je naveo previranja iz ruske revolucije u 1917. i raspad Sovjetskog Saveza u 1991. kao primjere kako nelegalne akcije mogu donijeti zla ljudima, i stoga ih je najbolje izbjegavati.

Dok je on govorio, Leonid Volkov, bliski saveznik Navalnog koji trenutno boravi izvan Rusije, objavio je planove novog protesta u nedjelju u kome bi se ponovo tražilo od vlasti da oslobode Navalnog.

Putin, u rijetkom javnom demantiranju optužbi koje Navalni iznosi protiv njega, danas je odbacio optužbe navedene u snimku iz prošle sedmice koji je imao više od 86 miliona pregleda na YouTubeu.

Navalni u tom snimku navodi da je Putin vlasnik raskošne palate na Crnom moru koju su finansirali prijatelji ruskog čelnika, povremeno koristeći javni novac.

- Nisam gledao taj snimak iz prostog razloga što nemam dovoljno vremena da gledam takve informacije. Ništa od toga što je navedeno da je moja imovina ne pripada meni ni mojoj rodbini, niti je ikada pripadalo nama. Nikada - izjavio je Putin, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom