Kultura     | 25.01.2021. 15:29 |

Svim građanima omogućiti da koriste blago iz riznice Gradske biblioteke Kakanj

FENA Saopćenje

KAKANJ, 25. januara (FENA) - Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević i šef Službe za poduzetništvo, urbanizam i zaštitu okoline Mirza Fazlić danas su posjetili Gradsku biblioteku Kakanj. 

Za posjetu su imali tri povoda, a prvi je odluka načelnika da u 2021. sve troškove članarine plaća Općina što znači da je članarina za sve građane besplatna.

Drugi povod je primopredaja 37 knjiga iz različitih oblasti poljoprivrede.

Općina Kakanj je u saradnji sa Gradskom bibliotekom realizirala projekt “Poljoprivredna biblioteka“ u okviru kojeg je Općina finansirala nabavku 37 knjiga iz različitih oblasti poljoprivrede u vrijednosti od 1.110,90 KM.

Cilj projekta je da se kroz nabavku knjiga i stručne literature iz oblasti poljoprivrede stvori baza znanja kojoj mogu pristupiti svi poljopriprivredni proizvođači, učenici, studenti i drugi zainteresirani, kako bi stekli nova saznanja iz ove oblasti i na taj način unaprijedili, odnosno intenzivirali svoju poljoprivrednu proizvodnju.

Nabavljene knjige i druga stručna literatura su iz oblasti ratarstva, povrtlarstva, voćarstva, stočarstva, pčelarstva...

Ove knjige će u Gradskoj biblioteci biti smještene u ormare posebno namijenjene za "Poljoprivrednu biblioteku“.

Treći povod je donacija primjeraka knjige “Popisni defter stanovništva i domaćinstava visočke i zeničke (Brod) nahije za 1266.h.h./1850.godinu, područje današnje općine Kakanj. Prijevod i obrada ovih veoma važnih zabilješki s polovine 19. vijeka djelo je sugrađanina dr.sc. Emira Demira, dok je Općina Kakanj izdavač.

- Uvjeren sam da će ova nabavka stručne literature iz oblasti poljoprivrede biti od koristi brojnim građanima Kaknja. Od momenta izlaska iz štampe jako je tražena knjiga 'Popisni defter stanovništva i domaćinstava visočke i zeničke (Brod) nahije za 1266.h.h./1850.godinu', tako da smo danas određeni broj primjeraka ovog djela donirali našoj biblioteci kako bi ovo vrijedno djelo bilo dostupno čitateljima. Uz donaciju knjiga, još jednom smo akcentirali da je članarina u Gradskoj biblioteci besplatna i da će troškove članarine platiti Općina Kakanj. Cilj nam je svim građanima omogućiti da koriste blago iz bogate riznice koju čuva naša biblioteka - rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević, navodi se u saopćenju Općine Kakanj.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo