Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 15:08 |

Mahmutović: Kontinuirane opstrukcije predstavnika RS u slučaju Fate Orlović

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Neizmještanje crkve iz dvorišta kuće Fate Orlović u Konjević Polju rezultat je prvenstveno nepostajanja političke volje, odnosno postajanje kontinuirane opstrukcije političkih predstavnika iz Republike Srpske da se ova višedecenijska uzurpacija zemljišta ove povratnice i kršenja njenih osnovnih ljudskih prava prekine - kazao je zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović, gostujući u emisiji Ljudska prava na Radiju Federacije BiH.

Rok za izvršenje pravomoćne presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je naloženo izmještanje nelegalno izgrađene crkve u dvorištu Fate Orlović je istekao 1. aprila prošle godine.

- Rok za izvršenje Odluke Evropskog suda za ljudska prava bio je 1.april, a prije nego je došlo do ove presude, Fata Orlović je dobila svoja prava od CRPC-a koji je vodio proces povrata imovine pa je i Fati Orlović vratio njenu imovinu. Poslije toga je Ministarstvo izbjeglica i raseljenih lica RS također donijelo jednu odluku kojom je Fati Orlović vraćena njena imovina - kazao je Mahmutović.

Međutim, kako je naglasio, na terenu se ništa nije dešavalo zbog ovih političkih opstrukcija.

- Navesti da je koronavirus razlog za neizvršenje presude je nešto što vrijeđa zdrav razum, predstavlja zamajavanje javnosti u cilju daljih prolongiranja izvršenja  ove prije svega moralne ali i međunarodne obaveze BiH. Izmještanje crkve je sigurno moglo biti organizirano bez obzira na pandemijske uslove u kojima živimo - istakao je Mahmutović

On je govoreći i o djeci iz O.Š."Petar Kočić" iz naselja Sjenina kod Doboja koja su kažnjena za nedolazak na nastavu u vrijeme praznika Dana državnosti, kazao kako je to "nedopustiv primjer neosnovanog kažnjavanja povratičke djece u RS-u".

- Odluka razrednog starješine u toj školi koji je djeci smanjio vladanje a kasnije postupanje direktorice škole, kako ona kaže u skladu sa zakonom RS, da djeci smanji vladanje zato što su slavili Dan državnosti BiH je nedopustiva i nevjerovatna - kazao je, između ostalog, Mahmutović.

Podsjetio je da su na ovaj način ignorisani važeći zakoni BiH koji su na snazi, Zakon o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH, a prema tom Zakonu je određeno da državni organi, preduzeća i drugi pravni subjekti neće raditi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo