Regija     | 25.01.2021. 13:44 |

Arapska liga izrazila punu podršku novoj jemenskoj vladi

FENA Internet

KAIRO, 25. januara (FENA) - Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit u ponedjeljak je izrazio punu podršku novoj jemenskoj vladi koja također uživa saudijsku podršku, navodi Arapska liga u saopćenju.

- Formiranje politički kompetentnog tijela od vitalnog je značaja za ujedinjenje legitimnih političkih snaga koje se suprotstavljaju Houthijima - izjavio je Aboul-Gheit tokom video sastanka s jemenskim ministrom vanjskih poslova Ahmadom Awadom bin Mubarakom, posvećenog  posljednjim dešavanjima u zermlji.

Čelnik panarapske organizacije također je izrazio podršku političkim naporima koje predvodi specijalni izaslanik UN-a Martin Griffiths na postizanju zajedničke deklaracije dvije strane, koja bi predstavljala početak gradnje povjerenja i pripremu za političko rješenje sukoba.

Osudio je pokušaje Houthija zbog terorističkih akata kao što je bombaški napad na međunarodnom aerodromu u Adenu po dolasku članova nove vlade u grad na jugu Jemena.

Jemen je razdiran građanskim ratom od kraja 2014. kada su proiranski Houthi pobunjenici  preuzeli kontrolu nad većim dijelom sjevera zemlje i i prinudili su prosaudijsku vladu predsjednika Abd-Rabbu Mansoura Hadija da napusti prijestonicu Sanaau.

U ratu su poginule hiljade ljudi, većinom civili, raseljena su tri miliona i više od 20 miliona je na rubu gladi, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu