Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 13:39 |

Vuković: Ako se naši zahtjevi uskoro ne ispune počinjemo štrajk glađu (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 25. siječnja (FENA) - Ako predstavnici vlasti ostanu indolentni i u najskorije vrijeme nas ne pozovu na pregovore i ne usvoje naše zahtjeve, mi počinjemo štrajk glađu, poručio je u ponedjeljak predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Dalibor Vuković.

Vuković je to kazao novinarima na još jednom prosvjednom okupljanju pred zgradom Vlade HNŽ-a, gdje su sindikalisti ponovno zatražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

- Veličanstven skup zdravstvenih radnika, njih svih 2.600 sa svojim predstavnicima je ovdje, a resornog ministra zdravstva, premijera Vlade HNŽ-a i ministra financija treba biti sram zato što su ove radnike doveli u ovakav položaj da danas pred zgradom Vlade traže svoja prava. Ovom prilikom, također, možemo najaviti gradnju šatora i šatorskog naselja, nakon toga odlazak pred Skupštinu HNŽ-a, a nakon toga, ako se uskoro ne usvoje naši zahtjevi, mi ćemo štrajkati glađu - kazao je Vuković.

Naglasio je kako i dalje vjeruje u pravednu, poštenu i zakonitu odluku Općinskog suda Mostar.

- Odvjetnički tim Sindikata uputio je dokaze i tijekom današnjeg dana oni su stigli u navedeni sud i vjerujem kako će u sljedećih nekoliko dana postupajući sudac u ovom predmetu ponovno razmotriti dokaze i donijeti pravednu odluku. Vlada spominje da ima dobru volju i namjeru za pregovorima, međutim stalno vrše pritisak na Sud da donese odluku da se štrajk obustavi. Zdravstveni radnici ničeg se ne plaše, rade zakonito. Policija je dolazila nekoliko puta legitimizirati nas, vršili su pritisak nad nama, vjerojatno je to dio njihovog posla, a mi ih i dalje pozdravljamo na profesionalnom odnosu do sada i vjerujemo da će tako ostati i dalje - kazao je Vuković.

On je uputio još jedan poziv županijskom ministru zdravstva, županijskom ministru financija i predsjedniku Vlade HNŽ-a da potpišu kolektivni ugovor.

- Naš stožer je ovdje kraj zgrade Vlade, došli smo u njihovo susjedstvo zato što oni nikad nisu došli kod nas. Pozivamo ministra zdravstva, ministra financija i premijera da dođu u naš šator, popiju piće s nama, da nešto i pojedu, a imamo i grijanje pa im neće biti loše tu. Pozivamo ih da se upoznaju s našim stanjem i da napokon potpišu kolektivni ugovor - istaknuo je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić istaknuo je kako je ministar financija HNŽ-a Adnan Faladžić jednako odgovorna osoba kao i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goran Opsenica.

- Ministar Faladžić drži ključni resor u Vladi HNŽ-a, odnosno resor financija. To je osoba koja koči pri raspodjeli novca i smatramo ga jednako odgovornim, sramota je da se dosad ni on nije pojavio. Koliko je ta osoba bitna govori i to da je u svakom pregovaračkom timu i da je odmah glavna osoba iza ministra Opsenice - kazao je Anić.

Dodao je kako se štrajk zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama HNŽ-a nastavlja sve dok se ne postigne sporazum o novom kolektivnom ugovoru. Sindikalisti su uz zgradu Vlade HNŽ-a postavili šator gdje se planiraju zadržati do postizanja sporazuma.

- Štrajk se ne prekida, neće stati i ide u punom kapacitetu, samo ćemo još rigoroznije krenuti u ostvarivanje naših ciljeva. Mi danas ostajemo u šatoru, tu su i vreće za spavanje, ostajemo noćiti, svi odjeli i sve zdravstvene ustanove će se mijenjati u smjenama. Nećemo otići odavde dok nas napokon ne pozovu na pregovore - istaknuo je Anić.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5320

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1JSR_u8H6OZHXVTzBbltgoxmjZfqGTbRz?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!