Bosna i Hercegovina     | 25.01.2021. 12:09 |

U srijedu u Zenici skup podrške generalu Mahmuljinu

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 25. januara (FENA) – Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Zeničko-dobojskog kantona najavila je organizaciju skupa podrške generalu Armije Republike BiH i bivšem komandantu 3. korpusa ARBiH Sakibu Mahmuljinu, koji je prošle sedmice na Sudu BiH nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora zbog nesprečavanja ratnih zločina na području Vozuće i Zavidovića.

Skup će biti održan u srijedu, 27. januara ispred spomen-obilježja Kameni spavač na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a bivši će borci tog dana iznijeti svoje negodovanje i žaljenje zbog visine kazne.

-Kazna je za kvaziodgovornost koja nije primjerena u odnosu na, recimo, presude u prethodnom periodu. Ako je, recimo, Biljana Plavšić presuđena na 11 godina za dokazani genocid, u odnosu na ovo što se desilo našem generalu Mahmuljinu, zaista je apsurd svih apsurda - izjavio je na pres-konferenciji predsjednik KTBO ZDK Nazim Bećirović.

Izražava nezadovoljstvo na, kako je rekao, nepravdu koja se čini generalima i svim pripadnicima ARBiH, jer "ovdje se želi da laž postane istina, a ako želimo graditi mir i povjerenje na ovim prostorima, onda trebamo govoriti istinu i šta se zaista dešavalo".

Dodao je kako žele vjerovati u Sud BiH i Apelaciono vijeće, koje će preispitati navode te donijeti pravednu presudu.

 

Bećirović poručuje da neće dozvoliti izjednačavanje časne borbe ARBiH koja je golim rukama branila narod i državu, sa onima koji su činili zločin, odnosno da se izjednačava agresor i oni koji su branili BiH.

- Vjerujem da će razum prevladati i da će pravosudni sistem odbraniti svoju ulogu i konture, koje su postavljene prema ustavu države BiH - istakao je predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida paraplegičara FBiH Mujo Aganović. 

Borci, kako je poručio, samo pokušavaju ubijediti državu i pravosudne institucije da "svoj posao rade na način, bez obzira kako se to kome sviđalo, da pravda bude pravedna i pravična“.

 

Zbog epidemioloških mjera, najavljenom skupu će prisustvovati samo predsjednici i njihovi zamjenici iz lokalnih boračkih organizacija tog kantona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo