Regija     | 25.01.2021. 11:41 |

Slovenija ublažava mjere uz velik oprez zbog engleskog soja virusa

FENA Agencije

LJUBLJANA, 25. siječnja (FENA) - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 293 nove zaraze koronavirusom, pa zemlja kreće s popuštanjem mjera i otvaranjem škola, no vlasti upozoravaju na izuzetan oprez zbog potvrđene prisutnosti engleskog soja koronavirusa i moguće ponovno uvođenje najstrožih mjera.

U ponedjeljak se u sklopu priprema za sutrašnji početak nastave u osnovnim školama za učenike prva tri razreda i rada vrtića, odvija testiranje nastavnog i drugog osoblja u školama. Testiranje je za prosvjetne djelatnike obvezno, prema zakonu o zaraznim bolestima, upozorio je premijer Janez Janša, komentirajući neke vijesti da među učiteljskim kadrom postoji nezadovoljstvo što su diskriminirani u odnosu na ostale građane kod kojih je testiranje na dobrovoljnoj osnovi, prenosi Hina.

Janša je u nedjelju je na izvanrednoj konferenciji za novinare upozorio da je zbog prvih slučajeva prisutnosti engleskog soja koronavirusa u zemlji idućih dana moguća revizija nekih već odobrenih popuštanja.

Može se očekivati i novo zaoštravanje mjera ako se pokaže veća prisutnost tog soja nakon ponovne analize pozitivnih briseva, uzetih zadnja dva tjedna, posebnim PCR testovima osjetljivim na taj soj, koji su dobiveni od slovačke vlade.

S obzirom da postoje "jake indicije" da bi novi soj virusa u Sloveniji mogao biti rašireniji nego što se sada čini, vlada će, prema najavama, najkasnije sredinom tjedna ponovo razmatrati epidemiološku situaciju i ako se indicije potvrde onda će mjere ponovo biti zaoštrene.

Prema podacima koje je u ponedjeljak ujutro objavilo ministarstvo zdravstva, među 2.734 PCR i brzih antigenskih testova otkriveno je 293 novozaraženih, pri čemu je postotak pozitivnih kod PCR testova bio 20,4 posto, a kod brzih antigenskih dva posto.

Aktivnih slučajeva zaraze je 18.350, prosječan broj dnevnih zaraza u zadnjih 7 dana iznosi 1.236, a s 19 preminulih u zadnja 24 sata broj umrlih od posljedica covida-19 povećao se na 3360. Do nedjelje je protiv covida-19 u Sloveniji cijepljeno 48.717 osoba.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti