Najave     | 25.01.2021. 12:16 |

Predstavljanje Vodiča - suđenje u razumnom roku u četvrtak u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Vodič – suđenje u razumnom roku, bit će predstavljen u četvrtak, 28. januara u Sarajevu.

Radi se o publikaciji koja je izrađena u okviru projekta "Jačanje pravosudnih kapaciteta u BiH za usklađivanje domaće sudske prakse sa evropskim pravnim standardima“, koji podržava britanska ambasada u Bosni i Hercegovini.

Kako je iz AIRE centra najavljeno, publikaciju će predstaviti predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević, britanski ambasador Matthew Field i Biljana Braithwaite, direktorica Programa za zapadni Balkan AIRE centra.

Sudionicima skupa obratit će se i ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar pravde FBiH Mato Jozić i ministar pravde RS Anton Kasipović. 

Pravo na suđenje u razumnom roku zajamčeno je Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i predstavlja jednu od najvažnijih pravnih tema u BiH.

- Prekomjerno trajanje sudskih postupaka posljedica je sistemskih nedostataka u organizovanju pravosuđa i efektivnom ostvarivanju nadležnosti raznih nivoa javne vlasti u ovoj oblasti zbog čega postoji sistemsko kršenje ovog prava pred redovnim sudovima - navodi se.

Kako se nadalje navodi, Vodič objašnjava šta je pravo na suđenje u razumnom roku, na koje postupke je primjenjivo, koji su rokovi, da li se radi o hitnom postupku, koji su kriteriji koji se koriste u slučaju, koji pravni lijekovi mogu da se koriste te da li postoji pravo na kompenzaciju i koliki je njen iznos.

Pored toga, Vodič sadrži i značajan broj odluka Ustavnog suda BiH u kojima je primijenjena Evropska konvencija i sudska praksa Suda u Strazburu.

Vodič je namijenjen sudijama, tužiocima, advokatima, pravobraniocima i akademskim istraživačima, ali i novinarima i nevladinim organizacijama.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana