Svijet     | 25.01.2021. 08:30 |

Zvanični poziv Evropskoj uniji za posmatranje predstojećih palestinskih izbora

FENA Internet

RAMALLAH, 25. januara (FENA) - Palestinski zvaničnici zatražili su od Evropske unije da pošalje posmatrače da nadgledaju predstojeće izbore za palestinski parlament i za palestinskog predsjednika na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Ti izbori se smatraju važnim korakom ka okončanju podjela među Palestincima koji imaju dvije rivalske vlade otkako je 2007. godine Hamas silom preuzeo kontrolu nad Gazom od međunarodno priznate Palestinske uprave.

Palestinska uprava predsjednika Mahmouda Abbasa od tada vlada samo autonomnim područjima na Zapadnoj obali koja je pod okupacijom Izraela.

Svi dosadašnji pokušaji pomirenja su propali ali poziv Evropskoj uniji je znak da Palestinci zaista namjeravaju da održe prve izbore nakon 15 godina, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Palestinci žele da EU osigura transparentnost izbora, a također se nadaju da će se izvršiti pritisak na Izrael ne bi li dopustio da glasaju i Palestinci koji žive u anektiranom istočnom Jerusalemu.

Palestinci planiraju da u tom dijelu Jerusalema, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine bude glavni grad njihove buduće države.

Izrael smatra čitav Jerusalem svojim glavnim gradom.

EU podržava osnivanje nezavisne Palestine uz Izrael s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Palestinski predsjednik je 15. januara raspisao parlamentarne izbore za 22. maj i predsjedničke za 31. juli.

Palestinska Centralna izborna komisija (CEC) uputila je u nedjelju službeni poziv Evropskom parlamentu i Evropskoj uniji  za posmatranje predstojećih palestinskih izbora.

Predstavnik EU-a, Sven Kuhn von Burgsdorf, primio je pozivnice tokom jučerašnjeg sastanka s predsjednikom CEC-a Hannom Nasser u sjedištu CEC-a u Al-Birehu, gdje je Nasser naglasio važnost međunarodnog posmatranje u izbornom procesu, posebno od strane EU, kao dugogodišnjeg ključnog partnera CEC-a.

Nasser je također pozvao sva međunarodna posmatračka tijela da nadgledaju predstojeće izbore, prenosi WAFA.

Burgsdorf je naglasio važnost osiguranja svepalestinskog sudjelovanja  i kandidata i glasača u izbornom procesu na okupiranim palestinskim teritorijima, uključujući Istočni Jerusalem.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana