Magazin     | 24.01.2021. 10:03 |

Održana kulturna manifestacija 'Vincekovo Buna'

FENA Saopćenje

MOSTAR, 24. siječnja (FENA) – U subotu je u organizaciji Udruge malih vinogradara i vinara Buna održana jedanaesta po redu kulturna manifestacija "Vincekovo Buna".

"Suočeni s nesvakidašnjim okolnostima pandemije koronavirusa u kojoj se našao cijeli svijet i uz mjere stožera koje ne dopuštaju velika javna okupljanja građana, bili smo primorani manifestaciju zadržati u okviru Udruge malih vinogradara i vinara Buna, bez velikog javnog okupljanja na koji smo naviknuli u proteklih deset godina", priopćeno je iz Udruge.

Običaj na Buni je takav da "vinski biskup", član Udruge koji se obuče u "vinskog biskupa" samo za ovu prigodu obavlja obred škropljenja uz šaljive dosjetke, a sve je popraćeno pjesmom i svirkom, uz obavezno čašćenje nazočnog društva.

Član udruge je orezao nekoliko grančica s trsa, orezani se trs potom obredno poškropio - "krstio" starim vinom, izvjesile su se kobasice i panceta, koji znakovito naznačuju želju za plodnošću i dobrim urodom.

"Udruga Malih vinogradara i vinara Buna smatra kako je bitno sačuvati tradiciju održavanja kulturne manifestacije 'Vincekovo Buna', ove godine u malom krugu, a u nadi da ćemo se iduće godine susresti u skroz nekim povoljnijim uvjetima i proveseliti svi skupa uz veliku pučku veselicu koja podrazumijeva dobra jela i pića, te ugodno druženje uz lijepu glazbu", poručili su organizatori.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'