Svijet     | 23.01.2021. 12:47 |

Zarif traži od Bidenove administracije 'bezuslovno' ukidanje sankcija Iranu

FENA Internet

TEHERAN, 23. januara (FENA) – Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif zatražio je od nove američke administracije da bezuslovno“ukine" sankcije Teheranu kao prvi korak ka oživljavanju Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije (JCPOA), kako se zvanično naziva iranski nuklearni sporazum.

- Bidenova administracija trebala bi započeti s bezuslovnim ukidanjem svih sankcija uvedenih otkako je Trump preuzeo dužnost predsjednika. Nakon toga bi Iran poništio sve mjere uvedene kao odgovor na Trumpovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma – piše Zarif u autorskom tekstu objavljenom u magaiznu Foreign Affairs.         

Zarif je naglasio da će povratak pregovaračkom stolu biti ugrožen ukoliko Washington ili njegovi saveznici iz Evropske unije budu zahtijevali nove odredbe sporazuma koji je pažljivo izbalansiran kroz višegodišnje pregovore.

On navodi da je, u okviru pregovora o iranskom nuklearnom programu, Iran pristao na petogodišnje i osmogodišnje limite nabavke vojne opreme i raketa, naglašavajući da se „ustupci koje smo učinili radi postizanja sporazuma ne mogu poništiti ni sada ni bilo kada“,

Istaknuo je da nova američka administracija ima na raspolaganju malo vremena da se ponovo pridruži iranskom nuklearnom sporazumu, navodeći da „zakonodavstvo koje je usvojio naš parlament u decembru 2000. godine jasno zahtijeva od Irana da pojača obogaćivanje urana i limitira inspekcije UN-a ukoliko se sankcije ne ukinu do februara 2021. godine".

Iran je pokrenuo proces obogaćivanja urana do 20 posto 4. januara u okviru svog strateškog plana za suprotstavljanje sankcijama koji je odobrio parlament u decembru 2020. godine.

Administracija bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa povukla se iu JCPOA u 2018. i ponovo je uvela sankcije Iranu, u pokušaju da prinudi Islamsku Republiku da u nove pregovore o JCPOA uvrsti temu iranskog programa balističkih projektila, prenosi Xinhua.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!