Regija     | 22.01.2021. 19:44 |

Slovenska oporba pokrenula interpelaciju protiv ministra rada

FENA Agencije

LJUBLJANA, 22. siječnja (FENA) - Zastupnici četiriju slovenskih oporbenih stranaka poslali su u petak u parlamentarnu proceduru interpelaciju protiv ministra rada, obitelji i socijalne politike Janeza Ciglera Kralja kojega među ostalim optužuju za teško stanje u domovima za starije tijekom pandemije.

Stranka LMŠ najavila je u srijedu interpelaciju protiv ministra rada Janeza Ciglera Kralja optuživši ga i za druga sporna pitanja socijalne politike u njegovu mandatu, prenosi Hina.

Bivši premijer Marjan Šarec, koji je predsjednik oporbene liste LMŠ, objavio je danas na Twitteru da je Cigler Kralj odgovoran za tešku situaciju u domovima za starije iz koje populacije dolazi i najveći broj do sada umrlih od posljedica covida-19. No, "kap koja je prelila čašu" i natjerala oporbu da zatraži ostavku ministra bio je navodni sukob interesa i pogodovanje pri dodjeli državnih subvencija jednoj civilnoj udruzi.

Ministarstvo obitelji i socijalne skrbi je preko javnog natječaja na koji se prijavilo dvadesetak građanskih udruga nedavno dodijelilo 130.000 eura udruzi "Iskreni" koju podržava i Katolička Crkva, a čiji se aktivisti bore za konzervativne obiteljske vrijednosti, te sudjeluju u kampanji protiv pobačaja.

Cigler Kralj je predsjednik demokršćanske stranke Nova Slovenija (NSI), a zajedno sa suprugom je među osnivačima i članovima spomenute civilne udruge.

Ministar je za medije izjavio da u spomenutoj udruzi kao i supruga djeluje na dobrovoljnoj osnovi i temeljem svojih uvjerenja, da u tome ne vidi ništa sporno i da prilikom dodjele subvencija civilnim udruga na natječaju ministarstva nije sudjelovao jer se iz postupka izuzeo.

U interpelaciji na koju Cigler Kralj i vlada trebaju odgovoriti u roku mjesec dana, nakon čega se održava parlamentarna rasprava i glasanje o odgovornosti ministra, navodi se da je suodgovoran jer nije učinkovito djelovao kako se koronavirus ne bi ove jeseni proširio na skoro sve domove za starije i odnio veliki broj života, ali i da je vodio loš socijalni dijalog sa sindikatima i poslodavcima oko prava zaposlenih.

Oporba tvrdi da interpelacija protiv ministra i jednog od triju koalicijskih partnera u vladi Janeza Janše nije samo surogat za prvi neuspjeli pokušaj da se Janšinoj vladi izglasa nepovjerenje i izabere Karla Erjavca za mandatara nove vlade.

Tvrde da će s postupkom izricanje tzv. "konstruktivnog nepovjerenja" sadašnjoj vladi uskoro nastaviti kad se epidemiološka situacija smiri i kad parlament izmjenom svog pravilnika dopusti da i bolesni zastupnici mogu tajno glasati od kuće.

Da bi ministru putem interpelacije bilo izglasano nepovjerenje, bilo bi potrebno da za to nakon rasprave u parlamentu glasa obična većina prisutnih zastupnika, dok je za izglasavanje nepovjerenja vladi potrebno da se za to izjasni natpolovična većina od svih 90 zastupnika u Državnom zboru.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti