Bosna i Hercegovina     | 22.01.2021. 15:51 |

Dodik i Ji Ping o Summitu inicijative NR Kine i 17 evropskih zemalja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas u Sarajevu sa kineskim ambasadorom Ji Pingom o Summitu inicijative Narodne Republike Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope, koji će biti održan u video-formatu 9. februara, a čiji će domaćin biti predsjednik Kine Xí Jìnpíng.  

Predsjedavajući Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da će učestvovati na ovom summitu, istakavši da Bosna i Hercegovina želi da više bude uključena u projekat "Pojas i put", te da će to biti osnova njegovog pristupa na ovom videoskupu.

- Raduje nas da u RS-u i Federaciji BiH ima dosta kineskih projekata i da ćemo tu plodnu ekonomsku saradnju nastaviti- saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Osim ekonomske saradnje, sagovornici su pozitivno ocijenili i saradnju u oblasti kulture i obrazovanja, posebno istakavši značaj Konfučijevog instituta u Banjoj Luci, te uvođenje kineskog jezika kao drugog stranog jezika koji se izučava u deset osnovnih škola u RS-u i razmjenu studenata iz BiH sa Kinom. 

Dodik je zamolio ambasadora Kine da pomogne, koliko je to moguće, da BiH što prije dobije kinesku vakcinu protiv Covida-19. 

Ambasador Ji Ping je obećao da će učiniti sve da Kina pomogne BiH u borbi protiv pandemije dostavljanjem kineskih vakcina, navodi se u saopćenju. 

Dodik je izrazio zahvalnost na podršci koju mu je, za vrijeme njegovog boravka u bolnici nakon što mu je potvrđena infekcija virusom korona, uputio predsjednik Narodne Republike Kine Xí Jìnpíng, sa željom za brzi oporavak. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana