Svijet     | 22.01.2021. 16:08 |

Vodeće italijanske stranke vide prijevremene izbore kao jedino rješenje

FENA Internet

RIM, 22. januara (FENA) - Italjanske vodeće stranke u petak su označile prijevremene izbore kao jedini put izlaska iz političke krize, ukoliko premijer Giuseppe Conte ne uspije dobiti parlamentarnu većinu nakon što mu je izglasano povjerenje.

Nakon što je 'preživio' glasanje u gornjem domu parlamenta, Senatu, zahvaljujući suzdržanim glasovima, Conte je apelovao na centrističke i neutralne poslanike izvan njegove koalicije u gornjem domu da se pridruže koalicijskoj vladi.

Dok ih je tek nekolicina pozitivno odgovorila, i uz malo vremena koje mu je preostalo, Conte traži solidnu većinu koja bi urgentno usvojila zakone koji bi se bavili jednom od najtežih epidemija koronavirusa u Evropi i teškom ekonomskom krizom koju je izazvala.

Politička blokada i njen neizvjesni kraj uznemirili su finansijska tržišta.

- Mi se ne plašimo izbora i vjerujemo da je to jedini put iz ove situacije – izjavio je podsekretar u vladi Andrea Martella iz Demokratske stranke (PD) lijevog centra, u intervjuu za državnu televiziju RAI.

Zamjenik čelnika PD, Andrea Orlando, poslao je sličnu poruku u četvrtak navečer dok je odgovarao na pitanje da li su prijevremeni izbori realna opcija:

- Nažalost jesu, mi vjerujemo da će se, ukoliko Conte ne uspije u svojim nastojanjima, ova većina raspasti – kazao je.         

Koalicioni partner PD-a, anti-establishment pokret Pet zvijezda, također je saopćio da su, ukoliko Conte u brzom roku ne uspije osigurati neophodnu parlamentarnu većinu, prijevremeni izbori jedina opcija.

To bi vjerovatno dovelo do pobjede desničarske opozicije predvođene strankom Liga Mattea Salvinija, pokazuju ankete javnog mnijenja.

Kriza je izazvana prošle sedmice kada je bivši premijer Matteo Renzi povukao svoju stranku centra Italia Viva iz koalicije, lišavajući je parlamentarne većine, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!