Kultura     | 24.01.2021. 11:52 |

Izložba "Logori stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Izložba "Logori stradanja Jevreja u Drugom svjetskom ratu" bit će otvorena u ponedjeljak u Muzeju Jevreja BiH, depandansu Muzeja Sarajeva, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se od 2005. godine obilježava 27. januara Odlukom Generalne skupštine UN-a.

Autor izložbe je Eli Tauber, a kustos izložbe je Žanka Dodig.

Prvi ustaški koncentracioni logor u NDH, Danica osnovan je već 15. aprila 1941. u Drenju pokraj Koprivnice. Na području Nezavisne Države Hrvatske tokom 1941. i 1942. osnovano je oko trideset njemačkih, talijanskih i ustaških logora. Po svojoj namjeni i funkciji bili su uglavnom sabirni, tranzitni i iseljenički, a neki od njih radni i koncentracioni. U području pod talijanskom upravom bili su organizirani sabirni logori za Jevreje u Kraljevici, na ostrvu Braču, u gradu Hvaru, u Gružu, Kuparima, te na Lopudu pokraj Dubrovnika i na ostrvu Rabu (Kampor).

- I bosanskohercegovački Jevreji nisu izbjegli tragičnu sudbinu diktiranu odlukama nacističkog režima. Ovaj period stradanja je prikazan i na stalnoj postavci u Muzeju Jevreja Bosne i Hercegovine, koji eksponatima svjedoči o tragičnoj sudbini jevrejskog naroda tokom Drugog svjetskog rata. Najtužniji dio Muzeja je druga galerija s fotografijama hapšenja, sabirnih logora, uništavanja imovine i deportacijom jevrejskog stanovništva - riječi su kustosice izložbe Žanke Dodig.

Ova će izložba uz poštivanje svih epidemioloških mjera biti otvorena 25. januara i izložena svaki dan osim vikenda od 11 do 14 sati, saopćeno je iz Muzeja Sarajeva.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo