Kultura     | 22.01.2021. 14:57 |

Hasija Borić Stojić: Mir tvojoj tananoj duši, Miro Furlan

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Mira je bila jedna od najvećih pozorišnih glumica naših prostora, koje neko prozva regijom, a ne volim taj izraz - kazala je za Fenu bh. glumica Hasija Borić Stojić povodom smrti istaknute jugoslovenske glumice Mire Furlan.

Ona se prisjetila filmskih i pozorišnih uloga Mire Furlan te njene knjige eseja "Totalna rasprodaja" u kojoj je pokazala vrhunski intelekt.

Hasija Borić Stojić podsjeća da je u intervjuima Furlan govorila upravo o temi koja je danas aktuelna. O minornoj ulozi žene, kojoj je često dodjeljivana površna uloga žene koja se razgolićuje.

- Na filmu je najviše pamtim po ulozi u "Ljepoti poroka", gdje je sjajno igrala složeni lik žene iz patrijarhalne sredine, osuđene na smrt. Nedavno sam gledala "Grka Zorbu" i film me neodoljivo podsjetio na "Ljepotu poroka". Samo u "Grku Zorbi" selo ubija udovicu a u ambijentu o kome govori "Ljepota poroka" egzekuciju bi trebalo da izvrsi muž. Mir tvojoj tananoj duši, Miro Furlan - poručila je Hasija Borić Stojić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'