Magazin     | 22.01.2021. 13:23 |

Povratak risa u bečke šume nakon skoro 100 godina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) – Najugroženija vrsta divljih mačaka u Evropi, euroazijski ris, otkrivena je ponovo, slučajno, krajem 2020. godine u bečkim šumama zahvaljujući pronađenim ostacima plijena. U bečkim šumama ova vrsta divlje mačke je izumrla prije skoro 100 godina.
  
Posljednji primjerak ubijen je 1918. godine, prije njegove repopulacije u Austriji, saopćio je Eurocomm-PR.

Repopulacija šuma je ustaljena praksa u Beču. Euroazijski ris se od 1892. godine, pa sve do 2017. godine, kada je zahvaljujući zoološkom vrtu Schönbrunn prvi put uselio u bečke šume, smatrao iskorijenjenim.
 
- Ulična infastruktura u Austriji sprečava spajanje riseva u svrhu razmnožavanja, a i lov desetkuje ovu izoliranu populaciju divljih mačaka. Potrebno je što prije prekinuti taj začarani krug - zahtijeva Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) u Austriji.

U saradnji sa organizacijama za zaštitu prirode Grad Beč već godinama forsira repopulaciju euroazijskog risa. 

U bečkim zaštićenim šumama postavljene su kamere koje su prethodnih mjeseci zabilježile uspješan rast broja jedinki.
 
Dokumentovanje prostornog i brojčanog rasta populacije zahtjeva detaljan monitoring. U tu svrhu kao jedan od dokaza zastupljenosti ovih životinja uzimaju se u obzir pruge na krznu koje su individualne kod svake jedinke. 
 
Risevi su usamljenici i love samo noću. Zavisno od ponude plijena i geografskih obilježja veličina njihovog teritorija snažno varira od 50 do 400 kvadratnih kilometara.

Da bi se prehranili dnevno im je potrebno dva kilograma mesa, a glavni plijen su srne i divokoze. Odrastao primjerak dostiže visinu 50 do 70 centimetara, a očekivani životni vijek je deset do 15 godina, saopćeno je. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo