FENA biznis     | 22.01.2021. 09:52 |

Mladi naraštaji - pokretač održivog razvoja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. siječnja - U toku je implementacija projekta "Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine". U novembru i decembru 2020.godine u okviru edukativnog programa projekta održano je 10 radionica za učenike Područnog odjela Polog Treće osnovne škole Mostar na teme održivi razvoj, biodiverzitet, klimatske promjene, upravljanje otpadom i UNESCO baština.

Učenici su na radionicama uz pomoć nastavnika učili šta održivi razvoj podrazumijeva kako globalno tako i lokalno, i potaknuti su na kritičko razmatranje i sistemsko razmišljanje o budućnosti i individualnim akcijama koje doprinose održivom razvoju zajednice. Učesnici su naučeno prikazali kroz izradu izvještaja u formi panoa sa učeničkim tekstovima i radovima.

U okviru projektnih aktivnosti biće nabavljena  opreme za održivo upravljanje otpadom  koja će biti smještena u Trećoj osnovnoj školi čime će učenici dobiti mogućnost da stečena znanja tokom edukativnog programa primijene u praksi. Također, planirana je nabavka sadnica autohtonog bilja za unutrašnjost i dvorišni prostor škole i sprovođenje akcije sadnje kako bi se unaprijedilo znanje i praktično iskustvo u oblasti značaja i koristi zelenih površina, kao i odgovoran odnos prema istim.

Projekat se realizuje od 15.08.2020. do 15.03.2021. godine, a saradnici na projektu, osim učenika i djelatnika PO Polog Treće osnovne škole Mostar su i učenici i djelatnici OŠ "Veljko Drobnjaković" iz Risna u Crnoj Gori, zatim djelatnici gradske uprave Grada Mostara i Opštine Kotor. Projektne aktivnosti se provode uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

Cilj projekta "Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine" je doprinijeti realizaciji nacionalnih ciljeva u obrazovanju za održivi razvoj, kroz povezivanje mladih i sprovođenje neformalnog edukativnog programa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, prirodnim i kulturnim resursima i klimatskim promjenama, za učenike/ce i nastavnike/ce u dvije obrazovne institucije na području opštine Kotor i grada Mostara

Nevladina organizacija EKO CENTAR Delfin iz Kotora i Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar provode projekat u okviru Zajedničkog regionalnog programa "Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije", koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo