Ekonomija     | 21.01.2021. 15:52 |

Briefing analiza - Finansiranje poduzetništva u BiH tokom 2020. godine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Agencija za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing iz Sarajeva analizirala je objave u 2020. godini u domenu finansiranja poduzetništva. U protekloj godini je, kako se navodi, objavljeno  šest posto manje poziva za poduzetnike, u odnosu na 2019. godinu.

- Posebno treba uzeti u obzir zastupljenost poziva koji se odnose na sufinansiranje plaća i pomoć privredi zbog  pandemije koronavirusa. Naime, 21 posto ukupno objavljenih poziva za podršku biznisu u 2020. godini se odnosi na ublažavanje posljedica pandemije – navodi se.

Analiza obuhvata objave javnih poziva za finansiranje, sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, grantove, kreditna sredstva te zapošljavanje i poticaje u privredi.

U Federaciji BiH je objavljeno 72 posto, u Republici Srpskoj 27 posto i Brčko Distriktu jedan posto poziva za poduzetnike. Objavljena su 172 poziva za grantove i 33 za kreditna sredstva namijenjena privredi. Raspisano je 55 konkursa za projekte ženskog poduzetništva. Za obrte i zanate je objavljeno 80, a startup preduzeća 67 javnih konkursa za dodjelu sredstava.

- Imajući u vidu situaciju od marta 2020. godine bilo je očekivano preusmjeravanje pomoći poduzetnicima, kroz pozive za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom. Nažalost, blagi ali ipak značajan trend smanjenja podrške poduzetnicima traje još od 2019. godine - istakao je Tarik Džaferović, direktor agencije Briefing.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, pozive za finansiranje privrede u 2020. godini objavljivala su ministarstva, općine, gradovi, ambasade, razvojne agencije, ali i domaće i strane nevladine organizacije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo