Svijet     | 21.01.2021. 11:57 |

Fauci: Sjedinjene Države ostaju članica WHO

FENA Saopćenje

ŽENEVA, 21. januara (FENA) – Vodeći medicinski savjetnik američkog predsjednika Joa Bidena za borbu protiv COVID-19, dr. Anthony Fauci, izjavio je u četvrtak da će Sjedinjene Države prestati da umanjuju broj osoblja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) i da će joj uplaćivati svoje finansijske obaveze, obećavajući potpunu saradnju s agencijom UN-a za javno zdravstvo u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Počastvovan sam što ću objaviti da Sjedinjene Države ostaju članica Svjetske zdravstvene organizacije – izjavio je Fauci na sastanku izvršnog odbora WHO u Ženevi, održanom kao videokonferencija.

Administracija je objavila samo nekoliko sati nakon Bidenove inauguracije da će Sjedinjene Države povući planirano napuštanje WHO u julu koje je ranije objavila Trumpova administracija.

Faucijevo brzo iskazivanje predanosti WHO–u čiji je pristup epidemiji koronavirusa u više navrata žestoko kritikovala Trumpova afdministracija,označava dramatičnu i glasnu prekretnicu ka multilateralnom pristupu u borbi protiv pandemije.

Kazao je da će administracija „prekinuti smanjivanje broja američkog osoblja u WHO“ i da će nastaviti s redovnim angažmanom s WHO, dodajući da Sjedinjene Države „također namjeravaju da ispune svoje finansijske obaveze prema organizaciiji“.

Također je spomenuo Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, generalnog direktora WHO, kao „dragog prijatelja“, prenosi AP.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!