Stranačke aktivnosti     | 21.01.2021. 11:50 |

Priopćenje za javnost GO SDP Mostar

FENA Saopćenje

Mostar, 21. 1. 2021.

SDP Mostar zahtjeva očitovanje Odjela za urbanizam i građenje prvenstveno službe za urbanističko planiranje i službe za građenje infrastrukturnih objekata grada Mostara zbog građevinskih radova u ul. Kolodvorska u Mostaru na potezu od hotela „Ero“ do stare željezničke stanice.

Od navedih službi tražimo javnu grafičku prezentaciju projekta, izvod iz urbanističkog plana, troškovnik projekta, obrazloženje uz razrađene projekte, realne, kojim se predmetna Kolodvorska ulica nastavlja na sjeveru i jugu, kroz naselje Centar 2 i na Španskom trgu.

Zahtijevamo javnu raspravu na temu urbanističkog  plana i projekta koji  do sada nije prezentovan. Podsjećamo građane da centralna gradska zona nema izrađen urbanistički plan niti projekat, nikada nije bio predmet Službe za planiranje te ne posjedujemo validne i legalne dokumente ovog obuhvata po kojima bi se pristupilo izgradnji infrastrukture.

Javnost je od strane Gradske uprave Grada Mostara upoznata da se radi o sljedećem:

• Proširenju ulice Kolodvorska;
• Financijska sredstva obezbjeđena u nivou od 520 000.00 KM iz federalnog proračuna;
Obrazloženje je produženje „magistrale“ pod čim pretpostavljamo produženje četverotračne ulice Bulevar narodne revolucije preko Španskog trga.

Javnost pak nije ili bolje rečeno nije bila upoznata sa sljedećim:
• Radovi u centru Mostara se izvode bez adekvatne projektne dokumentacije;
• Da se planira rušenje Stare željezničke stanice;
• Da se planira rušenje drvoreda, urbanog zelenila;
• Da se planira suženje nogostupa, trotoara, pješačke staze u Kolodvorskoj ulici itd.

Iz ovih osnovnih navoda proizilazi mnogo veći broj nepoznatih u ovoj jednačini, postavlja se mnogo pitanja na koje javnost, građani, traži odgovor na primjer zašto rušiti objekat stanice, od kada je na demoliciji, to nije vidljivo u planskim dokumentima grada kao što nije vidljiva saobraćajnica u izvedbi itd... Sa pravnog stanovišta su prekršene sve pravne norme iz oblasti Zakona o građenju HNK.

Savremeno društvo ne poznaje ovu praksu, niti se prošla vremena mogu pohvaliti ovom metodom u izgradnji infrastrukturnih objekata, transparetnije se radilo i izvodilo u doba carevine i kraljevine, u društvima gdje je vladala apsolutna vlast.
SDP Mostar se zalaže za transparentan rad gradskih službi, javnu raspravu o intervencijama  u javnom prostoru, za grad ugodnog i lijepog življenja.

Podržavamo svaki razvojni projekat,  ali na drušveno opšte prihvatljivom nivou modernog društva i grada na legalan, transparentan i kreativan način.

Predsjednik GO SDP Mostar

Arman Zalihić

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'