Ekonomija     | 21.01.2021. 10:36 |

BPK: Potrebno stvoriti preduslove za goraždansku zaobilaznicu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. januara (FENA) - Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća i gradonačelnik  Goražda Ernest Imamović razgovarali su sa vodećim inžinjerom za objekte u JP Ceste FBiH Behudinom Stroilom i zastupnikom i članom Odbora za promet i komunikacije u Parlamentu FBiH Adnanom Efendićem.

Tema razgovora bilo je finaliziranje imovinsko-pravnih odnosa na objektu  „Most plus  kružni tok“  te izgradnji obilaznice oko Goražda.

- Investitor još nije uveo izvođače na dijelu gradilišta koji se zove Kružni tok zbog nerješene samo jedne parcele. Sa gradonačelnikom i premijerkom dogovorili smo da ćemo se potruditi da što hitnije riješimo i ovaj problem kako ne bismo dolazili u pravni spor. Na dodatnom sastanaku kod gradonačelnika  Goražda, pokušat ćemo definisati naše naredne korake da problema više ne bude - kazao je  Stroil.

Predstavnici Cesta Federacije BiH ponovo su inicirali, kako su kazali, najbolje moguće rješenje za goraždansku zaobilaznicu, što podrazumijeva nastavak stare obilaznice do naselja Hubjeri sa izgradnjom, a procijenjena vrijednost projekta je 12 miliona KM, obilaznica  plus most.

Zastupnik u Parlamentu FBiH Adnan Efendić naglasio je da se pred Parlamentom Federacije nalazi usvajanje Strategije upravljanja projektima od, između ostalog i JP Ceste FBiH, te da bi projekti o kojima je razgovarano bili uvršteni u strategiju i finansirani, potrebno je da se stvore pretpostavke za njihovu implementaciju, kako se ne bi izgubila ova sredstva.

 - S tim u vezi, obavili smo sastanak sa premijerkom i gradonačelnikom i usaglasili da će oni poduzeti sve aktivnosti s ciljem rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a da ćemo mi kao Parlament podržati sve projekte koji budu spremni za implementaciju. Iz  Direkcije cesta smo dobili obećanje da će isti biti realizirani i da ćemo imati investiciju od oko 12 miliona u Bosanskopodrinjskom kantonu - kazao je Efendić.

Spremnost na saradnju u interesu svih građana pokazali su i  kantonalni i gradski zvaničnici.

- Sa pozicija premijera BPK i gradonačelnika Goražda usaglasili smo da nam je jako bitno da se nastavi ulaganje u infrastrukturne projekte na području kantona i Grada Goražda, da nam je ovo veoma značajna investicija i da ćemo uraditi sve što je u našoj nadležnosti i u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima da se ovaj projekt realizira, ali da ćemo takođe, u saradnji i razgovoru sa građanima kako Grada Goražda, tako i BPK  Goražde, tražiti najbolja i najprihvatljivija rješenja za sve partnere u realizaciji ove investicije - kazala je premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana