Svijet     | 21.01.2021. 10:00 |

Britanija odbila pružiti puni diplomatski status ambasadoru EU u Londonu

FENA Internet

LONDON. 21. januara (FENA) - Britanija je odbila da pruži puni diplomatski status ambasadoru Evropske unije u Londonu, izazivajući spor između dvije strane koje su se nedavno razišle, javio je BBC u četvrtak.

Britanija, članica EU 46 godina, glasala je u 2016. da napusti blok i dovršila je svoje mučno napuštanje unije 31. decembra kada je Brexit konačno stupio na snagu.

BBC je javio da je Foreign Office odbio da odobri isti diplomatski status i privilegije ambasaadoru EU Joao Valeu de Almeidi i njegovom timu kao što ga pruža ambasadorima pojedinačnih država, na osnovu tvrdnje da EU nema status države.

Foreign Office nije odmah odgovorio na zahtijev za komentarom.

EU ima 143 delegacije, ekvivalentne diplomatskim misijama, širom svijeta. Svima je odobren puni diplomatski status od zemalja domaćina.

BBC je citirao pismo koje je britanskom ministru vanjskih poslova Dominicu Raabu poslao šef evropske diplomatije Josep Borrell, u kome navodi da prijedlozi Londona ne predstavljaju razumnu osnovu za sporazum.

-  Takvi aranžmani ne odražavaju specifični karakter EU, niti nude odgovor za buduće odnose između EU i Ujedinjenog Kraljevstva kao bitne treće zemlje - piše  Borrell.         

Treća zemlja znači da nije članica bloka.         

BBC je javio da su izvori iz EU optužili Britaniju za sitničavost i licemjerstvo, ukazujući na činjenicu da je, dok još bila članica bloka, pristajala da se odbri puni diplomatski status ambasdorima EU.         

- Kontakti s EU se nastavljaju o dugoročnim aranžmanima za delegaciju EU u Ujedinjenom Kraljevstvu - navodi BBC saopćenje Foreign Officea, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo