Kultura     | 20.01.2021. 16:24 |

Osniva se Vijeća za znanost BiH, sutra konstituirajuća sjednica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH (MCPBiH) usvojilo Odluku o osnivanju Vijeća za znanost Bosne i Hercegovine.

Ovo veoma važno savjetodavno i stručno tijelo održat će konstituirajuću sjednicu 21. januara u zgradi institucija Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz MCP-a BiH.

Vijeće se osniva i ima nadležnosti propisane Okvirnim zakonom o osnovama znanstveno-istraživačke djelatnosti i koordinaciji unutarnje i međunarodne suradnje Bosne i Hercegovine.

Vijeće za znanost je najviše savjetodavno i stručno tijelo Ministarstva civilnih poslova BiH, te ima ulogu praćenja i unaprijeđenja stanja u području znanosti i tehnologije u Bosni i Hercegovini. Sastavljeno je od najeminentnijih stručnjaka, najviših akademskih zvanja.

U narednom četverogodišnjem mandatu, dužnost u Vijeću za znanost Bosne i Hercegovine obavljat će akademik prof. dr. Ljerka Ostojić, akademik prof. dr. Drago Branković, prof. dr. Jasmin Velagić, dr. Aleksandar Maksimović, prof. dr. Enra Mehmedika-Suljić, doc .dr. Dražen Barbarić, prof. dr. Dušan Jokanović, prof. dr. Marija Čutura, prof. dr. Marijana Kapović-Solomun, prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Reuf Karabeg, prof. dr. Vesna Miljanović-Damjanović, prof. dr.  Esad Delibašić, saopćeno je.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana