Bosna i Hercegovina     | 20.01.2021. 16:01 |

Počela obnova vrtića 'Lužani' na Ilidži

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i direktorica JU „Djeca Sarajeva“ Suanita Banda ozvaničili su danas početak radova rekonstrukcije objekta vrtića „Lužani“.

Muzur je naveo da je taj objekt godinama je u istom stanju, te je tek obnovljen dio vrtića 2016. za oko 340 kvadratnih metara površine objekta i u funkciji je bio samo za dvije grupe djece što je oko 60 mališana.

- Kompletnom obnovom objekta povećat će se kapacitet vrtića na ukupno 300 djece, te će biti jedan od vrtića sa najvećim kapacitetom u Kantonu Sarajevo. Veoma je bitno unaprijediti kapacitete predškolskih ustanova, te ćemo u narednom periodu započet aktivnosti na kompletnoj rekonstrukciji vrtića i u Hrasnici i u Pejtonu, što će velikim dijelom riješiti probleme sa kojima se susreću roditelji - istakao je Muzur.

Ministrica Hota-Muminović podsjetila je opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo za povećanje kapaciteta ustanova za predškolski odgoj.

- Trenutno radimo na objedinjavanju registra svih objekata u Kantonu Sarajevo, koji su u fazi rekonstrukcije, koji čekaju rekonstrukciju i onih koji su u završnoj fazi. Na taj način ćemo imati kompletne podatke i nadam se u pravo vrijeme i po tome postupiti. U  Budžetu za 2021. planirano je sufinansiranje boravka djece u predškolskim ustanovama kako bi se omogućilo uključenje što većeg broja djeca, a time i olakšalo roditeljima - izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Dio objekta koji će biti rekonstruisan obuhvatit će 10 grupnih soba za sve uzraste djece i glavnu kuhinju. Zajedno sa postojećim dijelom, ukupno će imati 12 grupnih soba, što znači da će biti vrtić sa jednim od najvećih kapaciteta u Kantonu Sarajevo.

Projekt rekonstrukcije je vrijedan 1.041.300 KM, saopćeno je iz Općine Ilidža. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom