Bosna i Hercegovina     | 21.01.2021. 07:51 |

Svijest žena u BPK o značaju prevencije raka grlića maternice na zavidnom nivou

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. januara (FENA) – U Dispanzeru za žene goraždanskog Doma zdravlja “dr. Isak Samokovlija” u prošloj godini nije registrovan nijedan slučaj karcinoma grlića maternice – potvrdio je direktor ove ustanove  dr. Edin Čengić.

Povodom Evropske sedmice o svjesnosti o karcinomu grlića maternice koja se ove godine obilježava u periodu od 18. do 24. januara, Čengić je ocijenio da je svijest žena na području tog kantona o značaju prevencije posljednjih godina na zavidnom nivou.

- U posljednjih pet godina prosječno se godišnje uradi 800 pregleda, odnosno papa briseva. Zbog reduciranja usluga usljed koronavirusa, prošle godine je obavljeno 360 i nije registrovan nijedan slučaj oboljenja, dok je u 2019. godini zabilježen samo jedan, što govori da je svijest značajno podignuta i da su žene jako odgovorne prema svom reproduktivnom zdravlju - ističe dr. Čengić.

Navodi da svakodnevno ima pozive žena te da se kod onih koje imaju određene naznake redovno obavljaju pregledi te da su nalazi uglavnom uredni.

Čengić podsjeća da je karcinom grlića maternice drugi najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina te da je treći vodeći uzrok smrti i predstavlja javno zdravstveni problem.    

- I ova sedmica je prilika da se skrene pažnja na značaj ginekoloških pregleda i ovu bolest koja, ukoliko se otkrije na vrijeme, može spriječiti smrtonosne posljedice što je najvažnije. Najefikasnija mjera prevencije, koja ne isključuje redovne ginekološke preglede, jeste imunizacija, ali vakcina koja se koristi u Evropi mnogo je skupa i kod nas je nema na tržištu. Ona bi bila obavezno uvrštena u karton imunizacije ali smo mi još daleko od toga, zbog toga su redovni pregledi jako bitni - ističe dr. Čengić.

I u Udruženju oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” naglašavaju važnost prevencije kojoj nastoje doprinijeti i organizacijom predavanja za srednjoškolce.

- U sklopu predavanja o prevenciji karcinoma dojke radimo i predavanje o prevenciji karcinoma grlića maternice što je vrlo bitno za srednjoškolce. Kod ove bolesti prevencija je najbitnija, a ona podrazumijeva redovne preglede, papa bris, ali i korištenje zaštite tokom odnosa jer je rizik veći za one koji mijenjaju partnere. Izliječenje je preko 90 posto ako se bolest na vrijeme otkrije - naglasila je predsjednica udruženja “Biser” Mersiha Pecikoza.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo