Kultura     | 20.01.2021. 14:42 |

Predstavljen projekt 'I mi to možemo' posvećen djeci s oštećenjem sluha

FENA Alma Pašić

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Projekt "I mi to možemo - Silent Dance" namijenjen plesnoj i muzičkoj edukaciji djece s oštećenjem sluha predstavljen je danas u Radničkom kulturno-umjetničkom društvu "Proleter" uz premijerno prikazivanje dokumentarnog filma nastalog u okviru projekta.

Riječ je o projektu koji se realizira po posebnom edukacijskom programu "Silent Dance". Njegov je rezultat i istoimeno dokumentarno ostvarenje čiji je cilj razbijanje društvanih predrasuda, te ukazivanje na mogućnosti osoba s oštećenjem sluha, bazirano na primjerima iz prakse kao i naučnim činjenicama.

Predsjednica Udruženja "Tanzelarija" i autorica Ivana Hadžihasanović kazala je da je projekt zasnovan na inovativnom edukacijskom sistemu, a nagrađen je od Zero projekta kao jedan među 70 najboljih u svijetu.

Istakla je da je projekt trajao sedam mjeseci, od juna do decembra, s tim da se na dokumentarnom filmu radilo zadnja dva mjeseca jer su sve prethodne aktivnosti bile svojevsrna priprema za rad na njemu.

- Ono na šta smo se najviše fokusirali su bila djeca sa oštećenjam sluha, radionice u kojima su oni učestvovali kao i čujuća djeca iz Osnovne muzičke baletske škole Novo Sarajevo. Oni su zajedno stvorili divnu priču gdje su jedni drugima međusobno pomagali i učlili. Tako da su čujuća djeca na kraju počela da uče i znakovni jezik. I to je nešto što im ostaje za ubuduće kako i na koji način da komuniciraju i ponašaju se sa djecom s ošetećenjam sluha - dodala je Hadžihasanović.

Projektom "Silent Dance" djeca sa ošetećenjem sluha su dobila profesionalnu muzičku i plesnu edukaciju iz oblasti savremenog plesa, što je prvi put urađeno u BiH.

- Trebali smo da imamo završnu produkciju u pozorištu, međutim zbog cijele situacije u vezi sa korona virusom na kraju smo ipak odlučili da to bude dokumentarni film u kojem moja kolegica i ja pričamo o mogućnostima djece sa oštećenjem sluha. Na kraju filma se pojavljuju djeca sa oštećenjem sluha koja plešu i daju izjave - kazala je Hadžihasanović.

Podvukla je da su kroz sedam mjeseci djeca istinski uživala u radu jer im se rijetko pružaju mogućnosti u kojima mogu dobiti profesionalnu umjetničku edukaciju.

Projekt je finansirala Vlada Kraljevine Norveške u okviru projekta "Stvaranje povoljnijeg okruženja za civilno društvo - EMBRACE", a koji provodi Razvoji program Ujedinjenih nacija (UNDP). 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'