Bosna i Hercegovina     | 19.01.2021. 20:12 |

Mlinarević i Vystričil o bilateralnoj saradnji BiH i Češke Republike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević sastala se danas s predsjednikom Senata Češke Republike Milošem Vystrčilom.

Tom prilikom je istaknuto da dvije zemlje imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose. Razgovarano je i o daljem jačanju bilateralne saradnje, putu BiH ka Evropskoj uniji te aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji.

 Ambasadorica Mlinarević izrazila je zahvalnost na značajnoj pomoći koju Češka Republika kontinuirano pruža Bosni i Hercegovini kroz zajedničke projekte te projekte Češke razvojne agencije kao i za pomoć kroz udjel u Višegradskom fondu, posebno tokom izazovnog vremena pandemije Covid-19.

Predsjednik Senata Vystričil je izrazio opredijeljenost Češke Republike ka proširenju EU na zapadni Balkan te istaknuo da je Češka na tom putu istinski prijatelj Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka naglašena su očekivanja koja Bosna i Hercegovina mora ispuniti na svom euroatlantskom putu, s posebnim osvrtom na implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Bilo je riječi i o bosanskohercegovačkoj zajednici u Češkoj Republici koja je izvrsno integrirana u češko društvo.

Ambasadorica Mlinarević zahvalila je na stipendijama koje Češka Republika pruža godinama našim studentima te prenijela poziv predsjedniku Senata za posjetu Bosni i Hercegovini u što skorijem periodu, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo