Bosna i Hercegovina     | 19.01.2021. 17:32 |

Građani Foče upoznati s problemima izgradnje mHE u slivu rijeke Bjelave

FENA Saopćenje

FOČA, 19. januara (FENA) - Članovi Udruženja građana "Bjelava" iz Foče na informativnom štandu razgovarali su s građanima o izgradnji minihidroelektrane (mHE) u slivu rijeke Bjelave te o neregularnostima i proceduralnim propustima koje su do sada učinjene.

Kroz razgovor i podjelu informativnog materijala građani Foče upoznati su o dešavanjima koja se tiču izgradnje malih hidroelektrana na rijekama u slivu Bjelave i drugim rijekama na teritoriji Foče.

- Raduje nas činjenica da je informiranost građana o štetnosti gradnje mHE sada veća u odnosu na prethodni period. Svjesni su činjenice da su to projekti koji nisu od javnog interesa, a posebno su ogorčeni na činjenicu da se investitor koristio brojnim nedozvoljenim sredstvima i prekršio čitav niz zakona - kazao je član Udruženje građana "Bjelava" Miljan Mališ.

Napomenuo je da je protiv investitora Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela izvještaj o nizu počinjenih krivičnih djela.

Podsjeća da je Vlada Republike Srpske dala saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za mini hidroelektranu na rijeci Bjelavi, ali ni lokalna niti entitetska vlast nisu uzeli u obzir potpise 3.000 građana koji se protive gradnji mHE na rijekama Foče.

Naime, kako navode iz Udruženja, investitor je izašao na teren u martu prošle godine, za vrijeme vanredne situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 i počeo radove na izgradnji malih hidrocentrala bez dozvole na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava.

U Udruženju smatraju nedopustivim da lokalno stanovništvo bude izopćeno iz donošenja odluka koje se tiču rijeka, pitke vode i životne sredine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo