Bosna i Hercegovina     | 19.01.2021. 17:27 |

Ambasador Zeko na sastanku s latinskim jeruzalemskim patrijarhom Pizzaballom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko prisustvovao je u ponedjeljak  radnom sastanku s latinskim jeruzalemskim patrijarhom Pierbattistom Pizzaballom, kojeg je na tu službu 26. oktobra 2020. godine imenovao papa Franjo.

Tom prigodom ambasador Zeko izvijestio je sudionike sastanka o aktuelnoj situaciji u BiH i nastojanju naše zemlje da ispuni sve zahtjeve EU s ciljem dobivanja kandidatskog  statusa za članstvo.      

Latinski jeruzalemski patrijarh upoznao je prisutne sa stanjem u Palestini i Izraelu, s posebnim osvrtom na Jeruzalem.

Razmatrano je i stanje u Palestini, pogotovo u svijetlu predstojećih, najavljenih izbora te mogući naredni koraci koji su neophodni u pravcu nastavka mirovnog procesa.

Bilo je riječi i o normalizaciji odnosa između Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Izraela kao i budućim koracima u stvaranju mira na Bliskom istoku.

Razgovaralo se i o mogućoj pomoći velikom broju izbjeglica iz Palestine, Sirije i Iraka, koji su smješteni na području Jordana.

Jeruzalemski patrijarh Pizzaballa je tokom sastanka, kojem su prisustvovali i ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija u Jordanu, naglasak dao i izuzetno dobrim odnosima između kršćana i muslimana, osobito na prostorima Palestine i Jordana, te upoznao prisutne o saradnji vjerskih zajednica na najvišoj razini.

Latinska jeruzalemska patrijarhija obuhvata Izrael, Palestinu, Jordan i Cipar, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!