Stranačke aktivnosti     | 19.01.2021. 15:52 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Dodijeljena su interventna sredstva za pomoć ugroženim sektorima koja je obezbijedila Vlada FBiH. Međutim, prema riječima Sanele Klarić, zastupnice Naše stranke u Parlamentu FBiH, ta sredstva, umjesto da utiču na stabilizaciju u privrednom sektoru, izazvala su još veće nezadovoljstvo i nejednakost među privrednicima.

„Kad je riječ o poljoprivredno-prehrambenom sektoru, odabranim poslovnim subjektima je dodijeljeno 8.199.933,02 KM budžetskih sredstava. Sredstva su dodijeljena bez kriterija za ocjenu prijava pa su tako mnogi odbijeni a da ne znaju zašto ne zaslužuju pomoć države. S druge strane, među onima koji su sredstva dobili iznos varira i postoje ogromne i sumnjive disproporcije, što je omogućeno opet nepostojanjem kriterija za određivanje iznosa sredstava. Iz cijele priče izostavljeni su poslovni subjekti koji su u vlasništvu stranih investitora, kao da ne plaćaju porez ovdje i kao da za njih ne rade i domaći ljudi, što je diskriminatorno i prema Zakonu o politici direktnih stranih ulaganja u BiH.“

Poljoprivredno-prehrambeni sektor nije jedini koji je subvencioniran. Klarić kaže ne samo da postoji diskriminacija unutar pojedinih sektora, nego i među sektorima:

„Na primjer, jedan od ugroženih sektora je i ugostiteljsko-turistički. Privredni subjekti iz tog sektora su mogli višestruko aplicirati za interventna sredstva. Mogla je aplicirati jedna firma, ali istovremeno i njene poslovnice. To drugim sektorima nije omogućeno.“

Klarić smatra da se javnosti moraju prezentirati izvještaji sa jasnim kriterijima, metodologijom proračuna iznosa te tačnim razlozima odbijanja jednih korisnika a uduplavanja dodijeljenih sredstava drugim korisnicima.

„Isplaćene subvencije zahtijevaju reviziju, one koje su u toku i sve buduće moraju imati daleko transparentnije kriterije“, kaže Klarić

Posebno važnom smatra činjenicu da se sve dešava u vrijeme pandemije, kad govorimo o subvencijama za opstanak, ne za unapređenje poslovanja.

„Nijedna Vlada ne smije biti egzekutor vlastitih privrednika, a ova se tako postavila“, smatra Klarić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta