Bosna i Hercegovina     | 19.01.2021. 12:10 |

Podignuta optužnica protiv Vidovića za neovlašteni promet akciznih proizvoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. januara (FENA) - Tužilac Odjela III Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Sretena Vidovića (1979.), ranije osuđivanog državljanina BiH, koji se tereti za krivična djela - nedozvoljeni promet akciznih proizvoda i nedozvoljeno skladištenje robe.

Naime, optuženi se tereti za nezakoniti promet i skladištenje više od 5.000 kutija cigareta, bez odgovarajućih akciznih markica propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.  

Konkretno, optuženi Vidović se tereti da je u augustu prošle godine, prilikom redovne kontrole saobraćajne policije u Gradišci, upravljajući motornim vozilom u kojem je prevozio 4.550 kutija različitih vrsta i marki cigareta koje nisu bile obilježene propisanim poreznim i akciznim markicama propisanim poreznim zakonodavstvom BiH, odbio zaustaviti vozilo kojim je upravljao, a u bjekstvu su ga spriječili policijski službenici koji su u vozilu pronašli spomenute cigarete.

Također, optuženi se tereti da je u privatnim i poslovnim prostorijama STR “Lucky” u Gradišci, čiji je vlasnik i direktor, neovlašteno uskladištio 607 kutija različitih vrsta i marki cigareta i manju količinu duhana, za koje nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe i plaćenom porezu.

Tržišna vrijednost spomenute količine cigareta je u iznosu višem od 20.000 KM, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako se navodi, optuženi je cigarete i duhan prethodno nezakonito nabavio od njemu poznatih osoba, a u namjeri da tu akciznu robu dalje prometuje njemu poznatim kupcima u BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'