Svijet     | 19.01.2021. 10:53 |

Potres jačine 6,8 stepeni po Richterovoj skali uzdrmao Argentinu

FENA Internet

BUENOS AIRES,  19. januara (FENA) – Potres jačine 6,8 stepeni po Richterovoj skali u ponedjeljak je uzdrmao zapadno-centralnu Argentinu, za kojim je uslijedilo barem pet podrhtavanja tla koja su dovela do podrhtavanja zgrada i kuća, ali nije bilo trenutnih izvještaja o povrijeđenima.

Potres se desio na dubini od 10 kilometara, saopćio je njemački Istraživački geološki centar (GFZ), s epicentrom 40 kilometara južno od pokrajine San Juan.

Podrhtavanja tla bila su u obimu od 3,5 do pet stepeni po Richterovoj skali, saopćio je  Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC).

Postovi na društvenim mrežama prikazuju kako se brojne zgrade i kuće tresu, dok seizmičke aktivnosti ostavljaju napukline na cestama i obaraju boce s polica u prodavnicama.

Guverner San Juana Sergio Uñac zatražio je od građana da ostanu mirni nakon potresa i da kontaktiraju vlasti u slučaju da im je potrebna bilo kakva pomoć.

- Provedimo u praksi sve mjere koje smo naučili za sprečavanje incidenata – izjavio je on u tweetu, savjetujući one koji su pretrpili štete ili su u potrebi za pomoći da nazovu na broj 911 za vanredne situacije.

Nikakvo upozorenje na cunami nije objavljeno, saopćio je Američki sistem za upozorenja na cunami, prenosi Reuters.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo